Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Тръмп смекчи позицията си по случая „Хашоги“- няма да наказва Рияд за убийството на журналиста

[post-views]
Доналд Тръмп съобщи, че е разговарял по телефона с украинския президент Зеленски

Donald TrumpПолитическите и икономическите интереси на САЩ взеха връх и доведоха до смекчаване на позицията на Белия дом по случая „Хашоги“. Няма да наказваме Саудитска Арабия дори да се окаже, че членове на кралското семейство са знаели за готвеното убийство на журналиста Джамал Хашоги, заяви американският президент Доналд Тръмп и допълни, че няма да се откаже от търговските и оръжейните си договори с Рияд.

 „Нашето геостратегическо и икономическо партньорство със Саудитска Арабия е по-важно от всяко престъпление.“ Така американският президент Доналд Тръмп обоснова решението си да отложи делото за убийството на журналиста Джамал Хашоги, въпреки доказателствата на ЦРУ, че саудитският престолонаследник принц Мохамед бин Салман е пряко замесен в покушението.

Доналд Тръмп – президент на САЩ:

„Няма да се откажем от стотиците милиарди долари от оръжейни доставки и да оставим Русия, Китай и останалите да се възползват от това. За мен е много лесно, САЩ са на първо място. ЦРУ разследва случая детайлно, но не разполага с нищо конкретно. Факт е, че принцът може да го е направил, но може и да не е.“

 

Миналата година политическият съюз на Вашингтон и Рияд беше подкрепен с търговски сделки на стойност 450 млрд. долара. Близо една четвърт от договорите, които Тръмп и принц Мохамед бин Салман подписаха, бяха за доставка на оръжие. Стратегическото значение на Саудитска Арабия подсилва и фактът, че тя е вторият най-голям производител на петрол в света.

Майк Помпео – държавен секретар на САЩ:

„Светът навън е опасен и неприятен, особено Близкият Изток. В играта са заложени важни американски интереси и ние трябва да защитим гражданите.“

Позицията на Белия дом по случая предизвика остри реакции в Конгреса. Комисията по външна политика изпрати поредното писмо до президента с искане да установи кой е поръчал убийството на Хашоги и безусловно да наложи санкции на всички, отговорни за престъплението.

Най-ново

Единична публикация

Избрани