Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Favicon_File
Търсене
Close this search box.

Избраха Марияна Николова за нов вицепремиер

[post-views]
Националният съвет за тристранно сътрудничество  проведе онлайн заседание

mariana_nikolova-viceДосегашният шеф на кабинета на Валери Симеонов обяви за приоритети повишаването на доходите и приемствеността
Досегашният шеф на кабинета на принудения да подаде оставка зам.-председател на Министерския съвет Валери Симеонов Марияна Николова ще е новият вицепремиер от квотата на „Обединени патриоти“. Това гласуваха депутатите в сряда. Със 116 гласа „за“, „против“ – 62 и без нито един „въздържал се“ мнозинството в парламента освободи Валери Симеонов и одобри Марияна Николова за вицепремиер, който ще е отговарящ за икономическата и демографската политика.
Марияна Николова е от Ботевград. Завършва публична администрация и административни практики в СУ „Свети Климент Охридски“, а след това и магистратура по право на Европейския съюз и стопанско управление. След това е адвокат към Софийската адвокатска колегия, юрисконсулт в „Топлофикация София“. Заемала е различни експертни длъжности в Министерството на държавната администрация и административната реформа. Била е директор на дирекция „Правно-нормативни дейности“ в Министерството на земеделието и храните по времето на първия кабинет „Борисов“, когато министър на земеделието е Мирослав Найденов. По-късно е член на Управителния съвет на Държавен фонд „Земеделие“. Работила е в Държавната агенция за метрологичен и технически надзор към Министерството на икономиката. Била е и ръководител на отдел „Договорно-правен и правна защита“ в Националната електрическа компания (НЕК).  От май 2017 г. е началник на кабинета на заместник министър-председателя по икономическата и демографската политика.
„Работата ми като вицепремиер ще бъде насочена към конкретното изпълнение на програмата на правителството и на приоритетите, заложени в коалиционното споразумение”, заяви вицепремиерът Марияна Николова след избора.
Тя подчерта, че в ресора на подалия оставка Валери Симеонов са били включени много министерства и държавни агенции, но не знае дали той ще бъде потвърден или изменен, защото е прерогатив на министър-председателя. „Ако той бъде запазен, моят приоритет ще бъдат икономиката и демографската политика. Също така не е без значение и здравеопазването. Интерес за мен представляват и децата, защото те са нашето злато. Ако ресорът на отговорност е свързан с Държавната агенция за закрила на детето, аз ще искам да ми бъдат представени конкретни мерки и въпроси, които касаят здравето на децата“, каза още тя.
„Считам, че имам подкрепата на кабинета и считам, че ще има приемственост в последователната политика, която правителството води за изпълнение на своята програма“, допълни още Николова , която изрази готовност да разговаря с майките на деца с увреждания. 
Решението за персонални промени в Министерския съвет бе представено в парламента от вторият вицепремиер от квотата на патриотите Красимир Каракачанов, а премиерът Бойко Борисов и третият лидер на коалицията Волен Сидеров отсъстваха от заседанието.

Share

Най-ново

Единична публикация

Избрани