Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Расте напрежението между Белград и Прищина – Сърбия се готви да прати армията на границата

[post-views]
Расте напрежението между Белград и Прищина – Сърбия се готви да прати армията на границата

kosovo armyПокачва се градусът на напрежението между Белград и Прищина след отказа на Интерпол да приеме Косово. Сръбският президент Александър Вучич обяви, че дислоцира армията по границата, след като стана ясно, че косовската полиция е арестувала трима етнически сърби в Митровица.

Сръбският президент Александър Вучич свика Съвета за национална сигурност и извънредно правителствено заседание, за да се търси решение на кризата с Косово. Той поиска и среща с ръководителите на полицията, службите и армията и обяви, че ще изпрати армията на границата.

Рано сутринта при спецоперация в Косовска Митровица бяха арестувани четирима етнически сърби, сред които и двама служители на реда. Издирва се още един човек, предадоха местните медии. Задържаните са заподозрени за участие в убийството на сръбския политик Оливер Иванович през януари.

Арестите породиха масови протести на етническите сърби в Митровица. Косовският премиер Рамуш Харадинай призова за спокойствие и увери, че операцията не е политически или етнически мотивирана.

Напрежението между Прищина и Белград се нагнети по-рано през седмицата, след като Косово не стана член на Интерпол заради активната лобистка кампания на Сърбия. Това провокира косоварите да открият „икономически огън“ срещу съседите си, налагайки 100% мита на всички сръбски стоки. На места дори се стигна до горене на вносни хранителни продукти в знак на недоволство, въпреки че в страната има сериозна продоволствена криза.

Най-ново

Единична публикация

Избрани