Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Има принципен текст за Брекзит

[post-views]
Има принципен текст за Брекзит

Abstract disintegration Euro union and Britain (done in 3d rendering)Великобритания и Европейският съюз са се договорили по принцип за текст, който очертава бъдещите им отношения след Брекзит и който може да бъде одобрен от лидерите на страните – членки на Европейския съюз, на срещата на върха в неделя. Това обяви председателят на Европейския съвет Доналд Туск, цитиран от „Ройтерс”.
Великобритания трябва да излезе от ЕС на 29 март 2019 г. и дипломатите се опитват да финализират споразумението по развода и съпътстващите контури на техните бъдещи отношения, така че лидерите на ЕС да ги одобрят на срещата на върха в неделя. „Председателят на Европейската комисия (Жан-Клод Юнкер) ме информира, че е постигнато съгласие на ниво преговарящи и разбирателство по принцип на политическо равнище, което трябва да бъде подкрепено от лидерите”, посочи Туск.
Той уточни, че текстът е бил обсъден вчера от британския премиер Тереза Мей и председателя на Европейската комисия.
Според проектодекларацията, договорена от Великобритания и Европейката комисия, „страните предвиждат да имат търговски отношения за стоките, които са възможно най-близки с оглед улесняване на лекотата на законната търговия”. Проектодекларацията сега ще бъде разгледана от посланиците на страните на останалите 27 страни – членки на ЕС, които днес се срещат в Брюксел. Както ЕС, така и Великобритания „трябва да се стремят да постигнат равнище на либерализация в търговията с услуги, което да надхвърля ангажиментите на страните пред Световната търговска организация”, се посочва в проектодекларацията.
Междувременно официален представител на ЕС оповести, че Европейският съюз и Обединеното кралство все още не са стигнали до решение на проблемите с Гибралтар и правата за риболов преди решаващата среща на върха на страните членки на ЕС в неделя. Официалният представител е добавил, че „топката сега е в полето на страните – членки на ЕС”, когато става въпрос за текста на споразумението за Брекзит, което трябва да сключат Великобритания и Европейският съюз. В същото време от Европейската комисия отбелязаха, че „съществуват идеи” как да се разреши въпросът за Гибралтар, който е точка на спор между Великобритания и Испания. От комисията добавиха, че нейният председател Жан-Клод Юнкер ще се срещне с британския премиер Тереза Мей в събота следобед в Брюксел в последен опит за преодоляване на техните различия.

Най-ново

Единична публикация

Избрани