Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Кореец победи руснак в битката за Интерпол

[post-views]
Кореец победи руснак  в битката за Интерпол

1 (4) Южнокореецът Ким Йон Ян оглави международната полицейска организация Интерпол след оспорвана конкуренция с колегата му от Русия Александър Прокопчук. Последният беше  обвинен в злоупотреба със системата на международната полицейска организация за искане на арест, съобщават световните осведомителни агенции. Ким беше избран от 194-те страни – членки на Интерпол, по време на заседание на годишния конгрес на организацията в Дубай. Досега той беше временно изпълняващ длъжността президент на международната полицейска организация. 
Преждевременен вот
Интерпол избра новия си  президент на двудневно заседание в Дубай, следено с голям интерес от международните осведомителни агенции. На него присъстваха и високопоставени представители на ОАЕ, които приветстваха в изявления възможността арабското емирство да домакинства такава среща.
Полицейски шефове от цял свят трябваше да изберат наследник на китаеца Мън Хунвей, принуден да се оттегли след арестуването му. Преди няколко месеца Хунвей  изчезна, но след това стана ясно, че е арестуван от китайските власти. Тогава Пекин съобщи, че той е бил издирван за корупция. Заради скандала Хунвей  беше принуден да подаде оставка като шеф на Интерпол. Мън Хунвей, който е зам.-министър на обществената сигурност в Китай, стана президент на Интерпол в края на 2016 г. във връзка с усилията от страна на Пекин да си осигури лидерски позиции в международни организации. Мандатът му трябваше да продължи до 2020 г.
Председателите на Интерпол са командировани от техните национални администрации, но продължават да заемат своя пост в родната си страна, докато представляват организацията. Ким ще изкара оставащите две години от мандата на Мън Хунвей. 
Да използваш поста за разчистване на сметки
Срещу кандидатурата на представителя на Русия се обявиха множество страни, тъй като имаше опасения, че ще използва този пост, за да преследва критици на руския президент Владимир Путин. Прокопчук е генерал от запаса, като е заемал висок пост в руското вътрешно министерство. Докато беше шеф на московското бюро на Интерпол, той беше обвинен в нарушаване на системата за издаване на червена бюлетина – международни заповеди за арест, – за да преследва критици на Путин. Сред руски правозащитни организации и официални лица от други страни, включително от САЩ и Великобритания, имаше опасения, че Москва би използвала позицията, за да преследва политически опоненти.  
Възможността Интерпол да бъде оглавен от руснака Александър Прокопчук предизвика остри международни реакции. Група американски сенатори заявиха по-рано, че евентуално избиране на Прокопчук би било същото, като да сложиш лисица да отговаря за кокошкарника, докато изтъкнат критик на Кремъл настоя, че това било  все едно „да дадеш власт на мафията”. Американският държавен секретар Майк Помпео обяви, че САЩ подкрепят кандидатурата на южнокорееца Ким Йон Ян2 (3) за президент на Интерпол. „Призоваваме всички страни и организации, членуващи в Интерпол и уважаващи върховенството на правото, да изберат надежден лидер”, призова Помпео, цитиран от агенция „Ройтерс”. Той изрази увереност, че Ким ще бъде именно такъв лидер.
По-рано подкрепата си за него изрази и Великобритания.
Държави заплашиха 
с напускане
Във връзка с руската кандидатура европейски страни обявиха, че разглеждат вариант да напуснат Интерпол. Литва, която възвърна независимостта си от Русия по време на разпадането на Съветския съюз през 1991 г. и сега е член както на НАТО, така и на Европейския съюз, заплаши да напусне Интерпол, ако Прокопчук бъде избран. Украйна също обяви, че ще следва подобна политика. 
В парламента на Великобритания също беше обсъден подобен ход. Вътрешният министър Саджид Джавид заяви, че, за да бъде надежден Интерпол, за шеф трябва да бъде избран представител на страна, която спазва международните правни норми и уважава човешките права. В понеделник депутатката от Европейския парламент Ребека Хармс призова страните от ЕС да напуснат организацията, ако начело застане човекът на Кремъл. „Ако вицепрезидентът руснак оглави Интерпол, страните от ЕС трябва да напуснат Интерпол”, написа тя в Туитър. 
Критици на Кремъл действаха заедно против вота
Кремъл изрази недоволството си от ситуацията. Оттам заявиха, че случващото се граничи с намеса в изборния процес, съобщиха „Ройтерс“ и  ТАСС. По повод документа, публикуван от четирима американски сенатори, говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви: „Това вероятно е някакъв вид намеса в изборния процес на международната организация. Как иначе може да се разглежда това? Тук това е ясна проява на намеса”.
Двама от най-изтъкнатите критици на Кремъл обединиха силите си, за да се опитат да предотвратят избора на Прокопчук, изтъквайки, че се опасяват, че Москва ще злоупотреби с поста, за да преследва своите противници, съобщава „Ройтерс”. Руският дисидент и бивш петролен олигарх Михаил Ходорковски даде пресконференция в Лондон заедно с родения в САЩ критик на Кремъл Бил Браудър, на която и двамата предупредиха Прокопчук да не бъде избиран, изтъквайки, че това ще улесни Кремъл да манипулира Интерпол. „Назначаването на такъв човек за ръководител на международната полицейска организация не само ще увреди репутацията на всички страни – членки на Интерпол, но също така ще доведе до сериозна заплаха за онези, които биха могли да бъдат разглеждани за потенциални жертви на политическо преследване”, подчерта Ходорковски.
Путин освободи Ходорковски през 2013 г., след като той прекара 10 г. в затвора за измама, обвинение, което Ходорковски отхвърли като изфабрикувано, за да го накаже за финансирането на политическата опозиция на Путин. 
Руският държавен глава от своя страна обяви, че разглежда олигарха като обикновен крадец. Браудър, който е ръководител на инвестиционния фонд „Ермитаж Кепитъл Мениджмънт”, поведе кампания за разкриване на корупцията и наказването на руските официални лица, които той обвинява за смъртта на адвоката Сергей Магнитски през 2009 г. в арест в Москва. „Ако руснак е ръководител на тази организация, руснакът ще действа според нарежданията на Владимир Путин”, подчерта Браудър, който подкрепяше Путин, преди да се превърне в един от най-отявлените му международни критици. От руската прокуратура заявиха вчера, че подозират Браудър в поръчителство на поредица от убийства, включително на Магнитски, което финансистът отхвърли като абсурдно.

Най-ново

Единична публикация

Избрани