Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Три кинотворби за силни жени в седем града

[post-views]
Три кинотворби за силни жени в седем града

002Преди края на 2018 г. предстоят традиционните прожекции на финалистите за кинонаградата „Лукс“ на Европейския парламент. Филмите ще могат да бъдат видени по кината от 30 ноември до 12 декември. Това са три вълнуващи продукции, които попадат в сърцето на европейския обществен дебат и проблематизират универсалния обхват на европейските ценности. Заглавията са: „Стикс“ на Волфганг Фишер (Германия/Австрия), „Другата страна на всичко“ на Мила Тураджлик (копродукция на Сърбия–Франция–Катар) и „Жена на война“ на Бенедикт Ерлингсън (Исландия/Франция/Украйна. Те ще бъдат излъчени в 7 града – Благоевград, Бургас, Варна, Плевен, Пловдив, София и Стара Загора. Трите филма са осигурени със субтитри на 24-те официални езика в Европейския съюз, а  прожекции са им организирани във всичките 28 държави на Европа.
Общо комисията за подбор на отличията изгледа повече от 50 филма. Селекцията варираше от най-обсъжданите световни премиери на големите филмови фестивали до по-малки национални продукции. 
Акцент е поставен върху многообразието, а голяма част от избраните филми са режисирани от жени и филмови дейци – дебютанти от всяко кътче на Европа.
Организатори са Бюрото на ЕП в България и международния София филм фест (СФФ). Входът за всички прожекции е свободен. За да запазят места, зрителите ще могат да вземат до 2 безплатни билета предварително. В деня на излъчването желаещите да гледат ще бъдат допускани до изчерпване на местата. 

Най-ново

Единична публикация

Избрани