Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Обвинен в прикриване на убийства – Началникът на отбраната на Шри Ланка влезе в затвора

[post-views]
Путин утвърди криминализирането на „фейк“ за работата на всички държавни органи в чужбина

zatvorНачалникът на щаба на отбраната на Шри Ланка беше задържан по обвинение за прикриване на убийства по време на гражданската война в страната. Въпреки че отрича вината си, офицер №1 остава в ареста до 5 декември, постанови съдът в столицата Коломбо.

Адмирал Равиндра Виджегунаратне е обвинен, че е укрил офицер от военноморското разузнаване – главен заподозрян за убийството на 11 млади мъже преди 10 години във финалната фаза на конфликта със сепаратистките бунтовници в Шри Ланка, т.нар. Тамилски тигри. Извършилият кръвопролитието офицер е задържан още през август, а телата на убитите младежи така и не са открити. По време на престъплението обвиняемият е оглавявал звеното за морски операции към военноморските сили на страната.

Началникът на отбраната остава под стража, след като 3 заповеди за ареста му бяха издадени още в началото на месеца, а жалбата му за освобождаване от отговорност беше отхвърлена.

По време на гражданската война в Шри Ланка загиват десетки хиляди тимили, като и двете страни в конфликта – бунтовниците и правителствените сили, са обвинени в своеволия и зверства. Още тогава правозащитни организации от целия свят настояха за наказателно преследване, но такова не бе проведено.

Най-ново

Единична публикация

Избрани