Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Доскоро ловът на сърна си беше само мечта

[post-views]
Доскоро ловът  на сърна си беше само мечта

ловЛовът на сърна е силно желан от много ловци. Той им доставя огромна морална наслада в добавка на факта, че се сдобиват с така желан трофей. Има и месо, и кожа, има и красиви спомени. Поради силно намалелите запаси от сърна допреди една-две години това бе недостижима химера за много от редовите ловци. По същество методите на ловуване при сърната са следните:

Лов чрез чакане (засада, варда)
Той се провежда обикновено сутрин или вечер, когато сърните излизат да се хранят или се прибират от паша. В районите, в които е осигурено спокойствието им, той може да се извършва по-продължително време, тъй като животните излизат по-рано привечер, а даже и следобед, и се прибират сутрин по-късно. Напротив, там, където сърните са наплашени и обезпокоени, ловуването по този метод може да се провежда само за кратко време сутрин и привечер, и то без гарантиран успех. По принцип при този начин на провеждане на отстрела трябва да се познават много добре навиците на сърната, и по-специално по кое време и къде излиза на паша и кога се връща, както и местата на нейните пътеки. Чакането по принцип се провежда край някоя поляна или ливада, където дивечът идва да се храни, както и по перваза на гората, в близост на която има люцерна и други фуражни култури. През есента особено подходящи за засада са площите, богати на дъбов и буков жълъд, където сърните идват редовно. По своята същност този вид лов е индивидуален. Ловецът трябва да застане на такова място, че да има обзор за наблюдение на приближаващите сърни, без те да могат да го забележат. Чакането може да се извърши направо на земята, на някое дърво или на специално устроено високо чакало. При чакането на земята е желателно да се избере леко издигнато място на терена, откъдето да има не само добър обзор на местността, но и да бъде удобно за стрелба.

Лов чрез издебване
Този начин на лов е също индивидуален. Ловецът сам търси сърните и се стреми да ги доближи на изстрелно разстояние по най-безшумния начин. За правилното и успешното провеждане на този лов е необходимо да се познава отлично местността и да се знае в дадения момент къде може да са животните, за да не се губи излишно време за тяхното търсене. 

Лов чрез примамване
Този метод на лов се използва само за отстрел на сръндаци по време на брачния период. Същността му се състои в примамване на мъжкаря чрез призивни звуци от любовен зов на женската сърна или чрез хормонален мирис на същата. За целта в първия случай се използва специална свирка, но може да се използва и лист от буково или крушово дърво (което си е цяло изкуство).

Лов чрез спокойна гонка
Този начин на ловуване може да бъде индивидуален или групов, като във втория участват един-двама стрелци и един-двама гоначи. Стрелците заемат тихо и внимателно определени места на пътеките вървища, по които дивечът е навикнал да минава, и се маскират максимално добре. Гоначите се стремят да подгонят сърните и да ги отправят към тях без излишен шум и ловни кучета. За успешен лов и наслука е също така вземане под внимание посоката на вятъра по време на провеждането на лова. Стрелците по принцип трябва да застанат срещу вятъра, а гоначите да гонят по неговата посока.

Sauer – 260 години №1
оръжиеУникати с хармония в рисунъка и орнаментите на гравюрите, с възхитителна часовникарска точност и функционалност в механиката. Обикновено това са думите, които стоят зад майсторството, наречено Sauer. 
Днес например само при Sauer може да видите гладкоцевна успоредка с най-съвършената механика на света. Това е ловната пушка Sauer & Sohn Meisterwerkflinte – върховен уникат с вълшебни гравирани ловни сцени и с механика на странични дъски. Именно тези механизми обаче правят пушката неповторима! Защото са изработени според принципа на Талас, който гласи: „Съотношението на  лостовете в механиката на оръжието е съвършено, само когато осите на всички подвижни части са наредени върху една въобръжаема окръжност!” 
И това постижение е логично, защото днес няма друг германски оръжеен производител с 260 г. традиция.

 

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Светлозар Стоянов

Най-ново

Единична публикация

Избрани