Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

3G революция в Kуба – гражданите вече имат достъп до мобилен интернет

[post-views]
Коктейли „Молотов“ са били хвърлени по кубинското посолство във Вашингтон, заяви министърът на външните работи на Куба

KUBA

Кубинските граждани вече могат да използват мобилен интернет, съобщиха от Националната телекомуникационна компания на островната държава. Досега възможността за достъп до 3G мрежата беше привилегия, запазена единствено за управляващите, бизнеса и туристите в страната.

Досега Куба беше една от малкото държави в света, където достъпът до мобилен интернет беше услуга, недостъпна за гражданите. За да използват 3G мрежата потребителите просто трябва да разполагат със съответното мобилно устройство, обявиха от Националната телекомуникационна компания „ЕТЕКСА“ и предложиха 4 различни пакета данни.

Самите кубинци приеха новината с големи резерви, още повече че много от тях просто няма да могат да си позволят новата услуга. При средна заплата в страната от 30 долара, същата е и цената на най-големия пакет с мобилен интернет от 4 GB. По-икономичните възможности са от 2,5 GB, 1 GB и 600 MB на стойност съответно 20, 10 и 7 долара.

Освен цената, притеснения има и за качеството на предлаганата услуга. Не са изключени проблеми със свързването и претоварване на системите, признаха от компанията.

Преди 5 години в Куба бяха открити първите интернет-зали и беше осигурен безжичен достъп до мрежата на редица публични места. Днес повече от 2 милиона кубинци имат достъп до интернет, а повече от 60 хиляди потребители разполагат с такъв и в домовете си. За няколко години постигнахме много, коментираха от Министерството на телекомуникациите и допълниха, че непосредствен приоритет остава развитието на системата за мобилен интернет, като основната цел е подобряване на свързаността и понижаване на цената чрез внедряването на 4G.

Най-ново

Единична публикация

Избрани