Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Къде е гробът на Свeти Никола Мирликийски днес?

[post-views]
Къде е гробът на Свeти Никола Мирликийски днес?

Български преселник в Турция е в основата на разгадаването на загадката за гроба на един от най-почитаните светци в православния свят – Св. Никола Мирликийски Чудотворец. Става дума за Ердинч, който работи като туристически гид в Анталия. Неговият баща е българин.
Свети Никола, или Николай Мирликийски, е роден през втората половина на III век. Семейството му било знатно и богато. Чичо му, епископ на гр. Патара в Ликия, приел племенника си в храма и от тук нататък той щял да му служи до края на дните си. За разлика от повечето свои събратя светци Николай умрял в почит и признание на преклонна възраст. Не изпитал силно мъчение на преследвачи и екзекутори, но изпитал радостта да даваш, без никой да знае за това, без нищо да очакваш от това. Когато умрели родителите му, раздал своя имот и никой дори не научил какво е направил.
Св. Никола е погребан в катедралата на гр. Мира и сред вярващия народ се носела мълвата за благовонното миро, което оросявало мощите му и от което всеки можел да получи изцеление.
През 1099 г. мощите му са откраднати от италиански моряци от храма в Мира и са пренесени в гр. Бари, Италия, където се пазят и до днес. Това е причината да се счита за покровител на крадците. По-късно частици от тези мощи са дарявани от Римокатолическата църква на различни поместни православни църкви. Такава частица се пази и почита и в храмове в София и в Созопол.
Оказва се, че има отколешна загадка за това, къде е истинският гроб на Св. Никола. Според едни гробът му е именно в храма в древната „Мира“, която сега се намира в Република Турция, където днес е поставено стъкло, защото много поклонници, основно руснаци, които особено силно почитат този светец, лягали в гробното ложе, за да почувстват светостта му. За да спрат тази странна традиция, турците поставили стъклен похлупак. Ердинч обаче забелязва, че на този саркофаг има изобразена релефна статуя, а това е било недопустимо за тогавашните погребални традиции в православната църква.
Във въпросния храм има и други саркофази. Един от тях има покрив, който е изобразен с ясно оформени рибени люспи. Именно тук Ердинч предполага, че вероятно е истинският гроб на Св. Никола, още повече че последният е и покровител на моряците, а рибените люспи са пряка алюзия за това.
Дали обаче ще бъдат разрешени разкопки и евентуално доказване на тази теза, предстои да стане ясно, ако турските официални държавни власти вземат решение да допуснат там археолозите.
Дори и да не стане ясно сега, повече от логично е имено това да е гробът на въпросния светец, защото той е бил много скромен човек, което ни кара да мислим, че едва ли би допуснал да бъде изобразен със статуя върху пищния саркофаг, за който се счита, че е негов, още повече че това е недопустимо и по канон.

bty
bty

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Венцислав Жеков

Най-ново

Единична публикация

Избрани