Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Стига насилие, време е за мир – Нобеловите лауреати за мир призоваха за действие

[post-views]
Стига насилие, време е за мир – Нобеловите лауреати за мир призоваха за действие

eto-imenata-na-nositelite-na-nobelovata-nagrada-za-mir-261419

Официална церемония по връчване на Нобеловата награда за мир. Тази година я получиха активисти срещу сексуалното насилие над жени по време на война.

„Стига насилие, време е за мир“, заявиха тазгодишните лауреати на Нобеловата награда за мир Надя Мурад и д-р Денис Муквеге. Те призоваха за активни действия срещу сексуалното насилие над жени,  особено по време на война.

Язидката Надя Мурад беше отличена за куража си да говори за този проблем, след като самата тя е станала жертва на т. нар. Ислямска държава. През 2014 г. тя попада в плен на джихадистите като секс-робиня, разменяна като вещ между тях.

Надя Мурад – носител на Нобеловата награда за мир за 2018 г.:

„Днешният ден е много специален за мен. Това е денят, в който доброто побеждава злото, в който хуманността сразява тероризма. Това е денят, в който всички жени и деца, станали жертва на посегателство триумфират над насилниците си.

Нека се обединим, за да победим несправедливостта и потисничеството, да потърсим отговорност и да въздадем справедливост. Нека заедно извикаме – не на насилието и да на мира, не на робството и да на свободата, не на расовата дискриминация и да на равенството и човешките права.“

Д-р Денис Муквеге посвещава последните две десетилетия от живота си  да лекува и физически, и психически жертвите на сексуално насилие в Конго. Не е достатъчно само да говорим за това, трябва да действаме, заяви лекарят, помогнал на хиляди жени и деца в клиниката си в Понзи.

Д-р Денис Муквеге​ – носител на Нобеловата награда за мир за 2018 г.:

„Нобеловата награда ще има стойност само ако доведе реална промяна в живота на жертвите на сексуално насилие и върне мира в страните ни. Как да изградим мир върху масови гробове? Как да постигнем мир без истина и помирение? Как да го постигнем без справедливост и възмездие? Докато говоря пред вас, докладът за това мухлясва в Ню Йорк, на бюрото на Комисаря за човешките права към ООН. Той беше изготвен след професионално разследване на повече от 600 военни престъпления и престъпления срещу човечеството в Конго, включително геноцид. Докладът показва имената на жертвите, местата и датите на посегателствата, но престъпниците винаги остават безименни.“

За д-р Муквеге Нобеловата награда не е победа сама по себе си, а е началото на дългата борба срещу насилието над жени по време на въоръжени конфликти, едно зло, което разяжда обществата на много места по света.

Най-ново

Единична публикация

Избрани