Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

ЕП отправи поредния призив за пълно приемане на България и Румъния в Шенген

[post-views]
ЕП свали имунитета на двама депутати, те са свързани с корупционния скандал „Катаргейт“

ep european parlament

С огромно мнозинство Европейският парламент подкрепи поредния призив за пълното приемане на България и Румъния в Шенген. Резолюцията на Комисията за граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи предвижда двете страни да влязат в безвизовото пространство едновременно с всичките си граници – по суша, въздух и вода.

В Страсбург за приемането на България и Румъния в Шенген гласуваха 659 евродепутати. От тях 514 подкрепиха резолюцията, 107 бяха против, а 38 се въздържаха. Чрез приетия документ Европейският парламент призова във възможно най-кратки срокове Съветът да вземе незабавно решение за премахването на проверките по вътрешните сухопътни, морски и въздушни граници на двете държави.

Това е петият подобен призив за последните 7 години, но в Съвета липсва единодушно волеизявление за членството на София и Букурещ в безвизовото пространство. В доклада си българският евродепутат Сергей Станишев заяви, че отлагането на подобни решения  внася разделение в Европейския съюз и допринася за възхода на популизма и национализма. Той определи като опасен прецедент, който не бива да бъде допускан, идеята за частично членство в Шенген. Т. нар. компромис предвижда България и Румъния да бъдат приети само по въздух и море, а за неопределено време да се отложи свободното пътуване по суша. Станишев остро разкритикува и отсъствието на представител на Съвета по време на дебатите в пленарна зала.

 

Най-ново

Единична публикация

Избрани