Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Журналисти са личност на годината на TIME – сред тях е и убитият в Истанбул Джамал Хашоги

[post-views]
Журналисти са личност на годината на TIME – сред тях е и убитият в Истанбул Джамал Хашоги

saudi arabia journalist- HashogiЖурналистите – пазители на истината са „Личност на годината“ на списание TIME. Те са преследвани заради работата си и са превърнати в мишена на терористични атентати и държавна репресия, лишавани са от свобода заради въпросите и коментарите си, отбелязва авторитетното американско издание.

„За поемането на големи рискове в името на още по-големите истини, за несъвършеното, но важно търсене на фактите, които са от съществено значение за гражданския дискурс, заради това, че говорят ясно и честно“. Така списание TIME аргументира избора си на журналистите Джамал Хашоги, Уа Лон, Кяо Со У, Мария Реса и редакторите на the Capital Gazette като Личност на 2018 г.

За един от тях отличието идва post mortem. Саудитският колумнист на Washington Post Джамал Хашоги беше убит в консулството на страната си в Истанбул, заради критиките си срещу управляващата династия.

Филипинската му колежка Мария Реса е в затвора заради критики срещу президента Дутерте. Кореспондентите на Ройтерс в Мианмар Уа Лон и Кяо Со У бяха осъдени заради разследването на масови екзекуции сред малцинството на рохингите. Групата на корицата на TIME допълват редакторите на вестника от Анаполис, Мериленд, в чиято редакция въоръжен мъж уби четирима журналисти.

Най-ново

Единична публикация

Избрани