Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Ограничаване на щетите – ЕС и Великобритания се готвят за Брекзит без сделка

[post-views]
Ограничаване на щетите – ЕС и Великобритания се готвят за Брекзит без сделка

BREXITЕвропейската комисия обяви извънредния си сценарий на Брекзит без сделка. Това са временни мерки, които ще намалят негативните последици в случай, че Европейският съюз и Великобритания се „разведат“ план за бъдещите си отношения, но в никакъв случай няма да решат всичките ни проблеми, заявиха от Брюксел.

Мерките целят да ограничат сътресенията в ключови сфери, като финансите и транспорта и да гарантират приемственост, ако до 29 март сделка няма и се окажем в ситуацията на т.нар. твърд Брекзит.

Валдис Домбровскис – заместник-председател на ЕК, отговарящ за еврото, социалния диалог и финансовата стабилност:

  Ясно е какъв е редът на предпочитанията ни – да останете е по-добре отколкото да напуснете, да има сделка е по-добре отколкото да няма. В случай, че такава липсва ние трябва да вземем необходимите мерки, но те в никакъв случай няма да донесат ползите от надлежно подготвен Брекзит със споразумение.“

Предвижда се британските стоки да подлежат на контрол. Ако Кралството предложи сходни условия, вносът му в ЕС ще остане безмитен до края на 2019 г. Британските авиокомпании ще могат да осъществяват полети от и до ЕС, но не и в него. Европейската комисия призова 27-те държави в Общността да заложат на „щедър“ подход при уреждането на правата на британските граждани, но само при  реципрочен подход от Лондон.

На Острова предложението за споразумение на премиера Тереза Мей не получи необходимата подкрепа и принуди двете страни да се подготвят за най-лошия сценарий. Кабинетът отпусна допълнително финансиране от 2 млрд. паунда по различни направления. Министърът на отбраната Гавин Уилямсън обяви, че в плановете за действие в извънредни ситуации е включена и армията, като 3 500 военнослужещи са готови да реагират в случай на нужда.

Най-ново

Единична публикация

Избрани