Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Красимир Каракачанов: Ако САЩ се изтеглят от Афганистан, ние нямаме работа там

[post-views]
Красимир Каракачанов: Ако САЩ се изтеглят от Афганистан, ние нямаме работа там

0000272771-article3„Ако политиката на САЩ, като на съюзник в НАТО, е да изтегли своя контингент, лично аз не смятам, че България има повече работа там”. Това заяви министър Каракачанов в Плевен, отговаряйки на въпрос трябва ли да бъде свит българският контингент в Афганистан.  
Вицепремиерът Каракачанов и началникът на отбраната генерал Андрей Боцев присъстваха вчера на тържествения ритуал по официалното посрещане на 36-ия контингент, който се завърна от международната мисия на НАТО за подготовка, съветване и подпомагане на силите за сигурност в Афганистан „Решителна подкрепа”. Церемонията се проведе на площад „Възраждане” в Плевен.
Форматът на участие на НАТО в Афганистан трябва да бъде разгледан на следващото заседание на Алианса, смята министърът на отбраната и вицепремиер Красимир Каракачанов. Американският президент Доналд Тръмп анонсира в средата на декември предстоящото изтегляне на половината от 14-те хиляди американски военнослужещи от Афганистан.
„Както виждате, Доналд Тръмп взема решения, които съответстват на неговото разбиране за външна политика. Той обяви и изтеглянето на контингента си от Сирия. Как ще се отрази на НАТО – аз лично смятам, че България направи достатъчно. Този контингент, който посрещнахме, беше първият по-голям от 158 човека. Този, който замина сега, е от 160 човека. България няма нужда да увеличава своето присъствие повече”, категоричен е министърът.
На следващата среща на военните министри от НАТО този въпрос да се обсъди и „ако някои държави смятат да изтеглят контингентите си от Афганистан, аз смятам, че и ние трябва да преразгледаме позицията си”, допълни военният министър.
Предстои да се обсъди как изтеглянето на близо 7 хиляди американски военни ще се отрази на останалите нации, които поддържат военно присъствие от 16 хиляди инструктори.
Към момента остават заплахата от ракетни атаки към летището в Кандахар, което се охранява от българските военнослужещи, отбеляза старши националният командир на 36-ия контингент Веселин Василев. 
36-ият български военен контингент се състои от национален елемент, рота за охрана, екип от съветници и щабни офицери в щаба на мисията на НАТО. В състава му са включени до 160 военнослужещи от Сухопътните войски и 68-а бригада „Специални сили“. 
IMG_9732По време на мисията те изпълняваха задачи, свързани основно с организирането на контролно-пропускателния режим на автомобилния и пешеходния трафик на летище Кандахар, както и с обучение, съветване и методическо подпомагане на формирования и военнослужещи от Афганистанската национална армия.
Национален командир на контингента е полковник Веселин Василев от Съвместното командване на силите, а командир на ротата – майор Велин Кехайов от 4-ти механизиран батальон от Единен център за начална подготовка – Плевен.

Увеличение на заплатите и през 2020  

Надявам се през следващата 2020 г. да увеличим възнагражденията на военнослужещите – убеден съм, че ще го направим, заяви Красимир Каракачанов след тържествения ритуал по посрещане на българския контингент, който се завърна от успешна мисия на НАТО в Афганистан. Той припомни, че за година и половина заплатите на военнослужещите са повишени два пъти, с около 20%. „Смятам, че въпреки двете увеличения трябват още средства за възнагражденията, защото това е сложна професия. Трябва да осигурим достойно възнаграждение и по-добър социален пакет. Тенденцията да се модернизира съществуващата техника, да се закупува нова даде своя ефект и за първи път нямаме минусов резултат в личния състав”, подчерта Каракачанов.

Четирима министри да преговарят за изтребителите

На въпрос за изтребителите министърът отговори: „Това, което трябва да се случи, е на 9 януари да мине докладът, който съм пратил в Министерски съвет, да бъде разгледан и ако правителството подкрепи констатациите, Народното събрание да даде мандат на правителството да преговаря. Лично аз смятам, че цената на изтребителите трябва да бъде намалена и въпросите, на които САЩ не са отговорили с аргумента, че е  класифицирана информация, следва да получим ясен отговор на тези въпроси”.
Каракачанов обясни, че е предложил процедурата по преговори да се води от четирима министри – на финансите, икономиката, военния и външния министър.

Най-ново

Единична публикация

Избрани