Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Тайните на зимния риболов

[post-views]
Тайните на зимния риболов

риболовВ трудния зимен сезон всички риболовци, които не зазимяват своето хоби, си задават въпроса – къде да отида на риба в това време? Отговорът обикновено е един – на реката. За софиянци това е средното и долното течение на реките Струма и Искър. И на двете места обикновено се търси скобар или клен.
По принцип зимната риба се лови изключително на стръв. За съжаление, за да е успешен риболовът на стръв, трябват ред обстоятелства – място, което да държи скобар и да няма „косачи”, за да не плашат рибата и да не ви косят в краката и плувката и съответната подготовка като такъми, стръв и захранка. Сами се сещате, че първите две обстоятелства за рибата и косачите са доста трудни за осъществяване, защото вировете които държат скобар, се знаят и обикновено се косят юнашки от местните и приходящите риболовци.

Ловейки на стръв през зимата, добавянето на червеи в захранката е задължително. През зимата захранката се използва по-скоро като носител на червеите, които са определящият фактор за успех. Помнете, че речната захранка трябва да е лепкава и достатъчно тежка, за да не се отмива бързо от течението. Обличайте се топло и удобно. Топло, за да не мръзнете. Удобно, за да може да си запазите свобода на движенията. Носете си термос с горещ чай. Не само вино. При минусови температури е добре да си направите захранката вкъщи. На реката сутрин всичко е замръзнало и е много неудобно да си бъркате захранката в такива условия.

Запазете си малко червеи за стръв в подходяща кутия на топло. В противен случай те ще замръзнат и няма да стоят привлекателно на куката. Подгответе си различни грамажи плувки за река. Скобарът е много непостоянна риба и може да предпочете както задържането, така и возенето. Препоръчвам ви да се снабдите с пръчка „Болонезе” за реката. Оптималната дължина е 6–7 м. За „Болонезе” пръчка ви трябват плувки „топче” или „горна капка” от 2–3–4–5–6 г. Основното влакно трябва да е 0.14–0.16. По-дебелото влакно трудно минава през водачите на дългото болонезе и създава много главоболия, като се къдри и лепи по снадките на пръчката. Кеп с дълга дръжка е задължителен.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Светлозар Стоянов

Най-ново

Единична публикация

Избрани