Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Човекът, който документира войната от един обектив разстояние

[post-views]
Човекът, който документира войната от един обектив разстояние

Джеймс Нактуий
Джеймс Нактууй
За мнозина фотожурналистът Джеймс Нактууй е най-великият военен фотограф през последните няколко десетилетия. Той отразява военни конфликти и социални сблъсъци в повече от 30 страни. Известен е с това, че винаги документира обектите си от непосредствена близост или както сам казва: „В същото лично пространство, което обектът обитава”, като така пресъздава чувството за непосредствена близост у наблюдателя. Подлагайки се на риск в разгара на конфликта, Нактууй фотографира истината, документира човешките борби и въжделения, като чрез това иска да събуди обществото и да го подтикне към действие.

„Аз съм свидетел, а тези снимки са моите доказателства. Събитията, които съм документирал, не бива да бъдат забравени, за да не се повтарят”.

Джакарта
Джакарта
Роден през 1948 г., Наткууй израства в Масачузетс и се дипломира в Дартмут колидж, където учи история на изкуствата и политически науки, а после служи в търговската флота. Вдъхновен от духа на снимките на фотографите през Виетнамската война, които предавали непосредствено атмосферата на събитията, той се превръща в самоук техен ученик.
Чечня
Чечня
От 1976 до 1980 г. той бил фоторепортер на вестник в Ню Мексико, а след 1980 г. се прехвърля в Ню Йорк, където започва да работи на свободна практика. Там постъпва в Black Star agency. След първия си задграничен ангажимент в Северна Ирландия работи в Централна Америка, Близкия изток, Африка и Източна Европа. Фотографиите му от тези места са включени в много международни издания, включително и в списанията „Нешънъл Джиографик”, „Лайф”, Тайм”, El Pais и L’Express. През 1984 г. Нактууй подписва договор с „Тайм”, а малко по-късно става член на Magnum photography cooperative и VII Photo Agency.

Руанда
Руанда
По време на изпълнение на професионалните си ангажименти Нактууй е няколко пъти сериозно раняван, като за малко не губи живота си по време на мащабното отразяване на американската инвазия в Ирак, където получава и първата си бойна травма. Там е командирован заедно с кореспондента на списание „Тайм” Майкъл Вайскопф.
Израел
Израел
Двамата се возят в задната част на патрулиращо хъмви в компанията на бойци от разузнавателния взвод Tomb Raiders, когато един бунтовник хвърля граната в превозното средство. Вайскопф грабва гранатата и я изхвърля обратно навън, но двамата журналисти, както и двама войници са ранени при експлозията. Нактууй дори успява да направи няколко снимки на лекаря, който третира раната на колегата му, преди да припадне.

Последствията от войната
Последствията от войната
Нактууй е бил и свидетел на атаката срещу кулите близнаци на Световния търговски център на 11 септември 2001 г. Трагедията е документирана в едни от най-известните кадри от мястото на събитието. Нактууй получава много престижни фотографски награди, включително и Златен медал „Робърт Капа” (пет пъти), „Мартин Лутър Кинг”, Magazine Photographer и World Press Photo.

Косово
Косово
Прави няколко самостоятелни изложби в Ню Йорк, Париж и Рим, автор е на книгите Deeds of War (1989) и Inferno (1999), които съдържат забележителните му фотоесета от конфликтите в Салвадор, Никарагуа, Гватемала, Ливан, Ивицата Газа, Израел, Индонезия, Тайланд, Индия, Шри Ланка, Афганистан, Филипините, Южна Корея, Сомалия, Судан, Чечня, Косово и Босна. Филмът „Военен фотограф” (2001) е посветен на него.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Светлозар Стоянов

Най-ново

Единична публикация

Избрани