Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Денят на истината за Брекзит – Британският парламент гласува сделката на Тереза Мей

[post-views]
Ограничаване на щетите – ЕС и Великобритания се готвят за Брекзит без сделка

BREXITБританският парламент гласува днес споразумението за напускане на Европейския съюз. Решаващият вот по предложения от премиера Тереза Мей проект идва след поредните ожесточени дебати и на фона на прогнози за провал. Преди да решат окончателно съдбата на сделката депутатите гласуват по 4 основни изменения на текста, които могат да доведат дори до отлагането на Брекзит.

Британците са в напрегнато очакване за вота на представителите си. По предварителни данни много от депутатите на управляващата Консервативна партия днес ще застанат на страната на опозицията и няма да подкрепят споразумението с Брюксел. В последен опит да оправдае отлагането на вота от декември и да си спечели необходимото мнозинство, премиерът Тереза Мей призова парламентаристите да подкрепят сделката и предупреди, че в противен случай рискуват да извършат предателство спрямо народа.

Тереза Мей – министър-председател на Великобритания:

„Да, споразумението не е идеално, и да, компромис е. Но когато днес стане част от историята и хората анализират решението на тази Камара, ще се питат дали изпълнихме волята на страната да напусне Европейския съюз, дали предпазихме икономиката, сигурността и единството си или предадохме британския народ.“

И докато опозицията на Острова продължава да настоява за предсрочни избори, Тереза Мей се опитва да увери депутатите в устойчивостта на т.нар. предпазен механизъм, чиято цел е да предотврати връщането на физическата граница между Ирландия и Северна Ирландия. Междувременно ЕС изпрати поредните писмени гаранции, че ако въобще се стигне до него, подобно решение би било само временно. Според Брюксел този сценарий може дори да бъде избегнат, ако скоро бъде сключено търговско споразумение с Лондон.

При негативен вот в парламента, британското правителство разполага с 3 дни, за да представи резервен план за действие. Според медиите на Острова възможните варианти се свеждат до 5 – Брекзит без сделка, предоговаряне на споразумението, нови парламентарни  избори, нов референдум или вот на недоверие за кабинета.

Най-ново

Единична публикация

Избрани