Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Памук покълна на Луната – пореден успех за китайската мисия „Чънае-4“

[post-views]
В опит за покоряване на тъмната страна на Луната индийски апарат се готви за кацане, а руска сонда се разби

LUNA-KITAI-MOONСемена на памук покълнаха на Луната, съобщиха от Китайската космическа агенция. Това е поредният исторически успех на лунната мисия „Чънае-4“, която първа достигна „тъмната“ страна на естествения ни спътник.

Това е първият случай, в който земен биологичен вид отбелязва развитие в Космоса и дава надежда на изследователите, че е възможно дългосрочно отглеждане на растителни култури на Луната.

Китайската мисия, чийто обект на изследване е невидимата от Земята страна на естествения ни спътник, кацна на 3 януари и донесе на лунната повърхност почва, семена от памук и картофи, дрожди и яйца на плодови мушици.

Досега растения са отглеждани единствено на борда на Международната космическа станция, но никога при условия на открито. Историческото постижение означава, че астронавтите ще могат отглеждат сами храната си и така постепенно ще се намали честотата на връщанията им до Земята за запасяване с хранителни провизии. Възможността за набавяне на храна дава зелена светлина за по-продължителен престой в Космоса и отваря пътя към дългосрочни пилотирани мисии не само до Луната, но и до Марс.

Най-ново

Единична публикация

Избрани