Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Полша скърби за убития кмет на Гданск Павел Адамович

[post-views]
Полша демонстрира военна мощ на парад преди изборите на 15 октомври

POLSHAПолша почете паметта на кмета на град Гданск Павел Адамович. Многохилядни бдения имаше в почти всички големи градове на страната, а в столицата Варшава се проведе митинг под надслов „Спрете омразата“.

Убийството на Павел Адамович беше осъдено от всички политически партии в Полша. Той почина от раните си в понеделник, след като беше тежко ранен по време на благотворителен концерт в град Гданск пред очите на стотици зрители  в неделя вечерта.

Нападателят е 27-годишен мъж, който има богато криминално минало и наскоро е излязъл от затвора, където е излежавал пет годишна присъда за банкови обири. Като мотив за действията си задържаният е посочил, че е искал да отмъсти на партията „Гражданска платформа“, защото по нейното управление той е бил обвинен, измъчван в ареста и осъден по думите му “несправедливо“.

Междувременно президентът на Полша Анджей Дуда свика среща с лидерите на всички политически сили, в желанието си да организира голямо шествие срещу насилието и езика на омразата във все по-консервативна Полша.

Дуда заяви, че ще обяви ден на национален траур, в деня на погребението на Павел Адамович, който в продължение на 20 години беше кмет на град Гданск и известен със своите либерални виждания.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани