Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Прояви в Казанлък по повод 130 години от създаването на 23-и пехотен Шипченски полк

[post-views]

61mbrПрез тази година се навършват 130 години от създаването на 23-и пехотен Шипченски полк. Днес в проявите в Казанлък, посветени на годишнината, ще участва министърът на отбраната Красимир Каракачанов.

Честването е пред Паметника на загиналите воини за свободата на България в парк „Розариум“ в града. В ритуала  участва почетен караул от състава на 61-а Стрямска механизирана бригада и военен духов оркестър.

След ритуала с военни почести ще бъдат поднесени венци и цветя пред Паметната плоча на създателите на военния марш на 23-и пехотен Шипченски полк „Велик е нашият войник“. Стиховете са написани по време на Първата световна война през 1916 г. от подпоручик Константин Георгиев, а мелодията е създадена от композитора Михаил Шекерджиев. През май 2001 г. маршът „Велик е нашият войник“ е обявен за химн на Българската армия.

По-късно във военното формирование от състава на 61-а механизирана бригада в Казанлък ще се състои откриването на „Стая на бойната слава”. Ще бъдат поднесени венци и цветя пред Паметника на 23-и пехотен Шипченски полк в района на военното формирование. В 17.00 ч. във Военния клуб в Казанлък ще започне тържествено събрание-концерт, на което министърът на отбраната Красимир Каракачанов ще награди членове на военно-патриотичните организации.

 

Най-ново

Единична публикация

Избрани