Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Разкол във Венецуела: Мадуро скъса дипломатически отношения със САЩ

[post-views]
Светът срещу Николас Мадуро – ЕС иска анулиране на президентския вот във Венецуела

Nicolas-Maduro-Venecuela

Политическата криза във Венецуела става все по-сериозна. Президентът Николас Мадуро скъса дипломатически отношения със САЩ след като Вашингтон призна председателя на парламента за временно изпълняващ длъжността държавен глава. В отговор американският президент Доналд Тръмп предупреди, че е възможна дори военна намеса. Москва от своя страна застана зад Мадуро и осъди всички държави, подкрепили опозицията. Според Кремъл това е опит за държавен преврат, който ще доведе до нови кръвопролития.

Стотици хиляди хора излязоха по улиците на Венецуела в подкрепа на парламента, който по-рано иззе фукциите на правителството. По време на масовите демонстрации в сряда лидерът на опозицията Хуан Гуайдо се самопровъзгласи за президент и заяви, че протестите ще продължат до пълното освобождение на страната.

Хуан Гуайдо – председател на парламента на Венецуела:

„Тържествено се заклевам формално да поема функциите на държавната изпълнителна власт като временно изпълняващ длъжността президент.“

Само половин час по-късно американският президент Доналд Тръмп призна за легитимна новата власт във Венецуела. Той поздрави народа за куража да се изправи срещу режима на Мадуро и да се бори за свобода и върховенство на закона. Мигновената реакция на Вашингтон показва, че акцията е предварително координирана, коментираха световните медии. Канада и Дания последваха примера на САЩ, а Европейският съюз призова за нови избори. Общността на американските държави, както и Бразилия, Колумбия, Чили, Перу, Еквадор, Аржентина и Парагвай също признаха Гуайдо за президент, докато Мексико, Боливия и Куба застанаха на страната на Николас Мадуро.

Николас Мадуро – президент на Венецуела:

„Реших да скъсам дипломатическите и политическите отношения с федералното правителство на САЩ. Вън! Махайте се от Венецуела. Спрете да се месите във вътрешните ни дела. Тук си имаме достойнство, както и народ, който е готов да защити земята си.“

Мадуро все още разчита, че армията му пази гърба, въпреки призивите на опозицията военните да проявят неподчинение. Полицията също е на страната на правителството и се изправи срещу демонстрантите. Протестите през последните 2 дни бяха белязани от безредици и насилие, като най-малко 14 души загубиха живота си, сочат данните на неправителствени организации в Каракас.

Най-ново

Единична публикация

Избрани