Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

САЩ и Талибаните с рамково споразумение за мир

[post-views]
Талибаните са задържали 18 служители на базирана в Афганистан неправителствена организация

Afganistan_talibaniСАЩ и талибаните са постигнали принципно съгласие за работна рамка за постигането на дълготраен мир в Афганистан. Преговорите между двете страни се проведоха  Доха и са първия по-сериозен опит за намиране на решение на продължаващия от 17 години конфликт.
Дълготраен мир в Афганистан. До скоро изглеждаше мисия невъзможна, но след пробивът в преговорите в катарската столица Доха отново се появи надежда.

Това, което е известно е, че САЩ обмислят пълното си изтегляне от Афганистан, но ако талибаните обявят примирие, влязат в директни преговорите с правителство в Кабул и гарантират, че страната няма отново да се превърне в рай за международните терористични организации.

Според анализатори договорено в Доха е едва началото на мирния процес, който може да продължи години.

Причината е твърдата съпротива на талибаните да преговарят по думите им с марионетното правителството в Кабул, докато в страната има чуждестранни сили.

Отделно бунтовниците успяха да си върнат големи области на страната след приключването на военната мисия на НАТО ИСАФ в края на 2014г. Според различни оценки близо 15 милиона от афганистанците живеят в области или региони, които са под техен контрол или присъствието им там е осезаемо. Експерти посочват, че всяко прибързано изтегляне на американката армия от Афганистан, може  лесно да обърне постигнатия напредък в страната през последните години.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани