Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

САЩ с тежки обвинения срещу китайския технологичен гигант Хуавей

[post-views]
САЩ с тежки обвинения срещу китайския технологичен гигант Хуавей

 Huawei

САЩ повдигнаха обвинения срещу китайския технологичен гигант Хуавей – от банкови и финансови измами до възпрепятстване на правосъдието и кражба на технологии. Реакцията на Китай не закъсня. Пекин определи обвиненията за несправедливи и неморални и че зад тях стоят политически сметки и манипулации.

Последната сага в икономическите търкания между Китай и САЩ започна в края на миналата година, след ареста на финансовия директор на Хуавей Мън Ванчжоу в Канада. Тя беше задържана по молба на американските власти, които я разследват за финансови измами и нарушаване на санкциите срещу Иран. Вашингтон вече внесе и официална молба за екстрадирането й.

Междувременно от китайския технологичен гигант, който е  най-големият производител на комуникационната техника в света отрекоха обвиненията. В официалното съобщение  компанията заяви, че не е била наясно с „осъдителните действия“ на финасновата си директорка и изрази убеденост, че американските съдилища ще стигнат до същото заключение.

Китайското външно министерство също излезе с официална позиция, като призова САЩ да свалят обвиненията и най-вече да се откажат от искането за екстрадицията на Мън Ванчжоу.

Припомняме, че САЩ и Китай от месеци водят търговска война, която досега се изразяваше с въвеждане и вдигане на мита върху вноса на стоки и продукти.

 

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани