Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Увеличава се натискът върху режима на Мадуро – САЩ наложиха санкции на Държавната петролна компания

[post-views]
Увеличава се натискът върху режима на Мадуро – САЩ наложиха санкции на Държавната петролна компания

maduro

Увеличава се натискът върху президента на Венецуела Николас Мадуро. САЩ наложиха санкции на държавната петролна компания в Каракас и призоваха армията да подкрепи мирна рокада във властта. В отговор Мадуро обвини Вашингтон в опит за кражба, докато опозиционният лидер Хуан Гуайдо подкрепи наказателните мерки като начин да бъдат защитени националните активи в чужбина.

В телевизионно интервю венецуелският президент Николас Мадуро заяви, че САЩ се опитват да откраднат „Ситго“ (Citgo), американският филиал на държавната петролна компания „Петролеос де Венецуела“ (PDVSA). Ние ще предприемем всички необходими юридически, политически и търговски мерки, за да защитим интересите на страната си, заяви държавният глава. Междувременно самообявилият се за президент Хуан Гуайдо, който получи широка международна подкрепа, разпореди да бъде сменено ръководството и на двете компании, за да може парламентът да поеме контрол над основните държавни активи.

По-рано Вашингтон наложи санкции на PDVSA и я обяви за корумпирана. „Не можем да допуснем президентът Мадуро и неговите съюзници да продължат да експлоатират природни ресурси, които принадлежат на народа на Венецуела“, обяви съветникът по национална сигурност в Белия дом Джон Болтън. Американският министър на финансите Стивън Мнучин допълни, че засега приходите от продажбата на венецуелски петрол ще бъдат запорирани и заяви, че държавната компания може да свали санкциите срещу себе си, ако признае за президент председателя на парламента Хуан Гуайдо.

Целта е режимът на Мадуро да не може да разчита на приходите от продажба на петрол, коментират експерти и посочват, че правителството на Венецуела е пряко зависимо от американския пазар, където изнася над 40% от добития нефт. За Вашингтон пък Каракас е сред топ-вносителите на суров петрол.

 

 

Най-ново

Единична публикация

Избрани