Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Мадуро блокира достъпа до социалните мрежи: 20 тона венецуелско злато излитат за Москва?

[post-views]
Светът срещу Николас Мадуро – ЕС иска анулиране на президентския вот във Венецуела

Nicolas-Maduro-Venecuela

Върховният съд на Венецуела забрани на обявилия се за президент лидер на опозицията Хуан Гуайдо да напуска страната и запорира всичките му сметки в местни банки. Решението идва на фона на ожесточена борба за власт между Гуайдо и президента Николас Мадуро и то броени часове след като Вашингтон предостави на председателя на парламента контрола върху ключови активи на Каракас в американски банки.

Опозиционният лидер Хуан Гуайдо коментира, че не подценява средствата за сплашване и репресии, с които разполага прокуратурата във Венецуела.

Хуан Гуайдо – председател на парламента във Венецуела:

„Не пренебрегвам възможността да ме вкарат в затвора и не искам позицията ни да се тълкува така. Но отговорно ви заявявам, че няма нищо ново под слънцето. За съжаление този режим така решава проблемите си, отговорът им за всичко е политическо преследване.“

От своя страна президентът Николас Мадуро заяви, че е готов да седне на масата за преговори с опозицията. В отговор на поставения от Европа ултиматум коментира, че предсрочни президентски избори са изключени, но евентуален парламентарен вот „би бил добра форма на политическа дискусия“.

В опит да запази властта си Мадуро разчита и на информационно затъмнение в страната, коментират експерти и отбелязват, че случайно или не в понеделник, точно по време на официално изявление на Гуайдо, достъпът до основните социални мрежи Facebook, YouTube и Instagram е бил ограничен.

Междувременно венецуелски депутат обяви в Twitter, че в началото на седмицата руски самолет е пристигнал в Каракас, за да натовари 20 тона злато на стойност 840 милиона долара, съобщават световните медии и уточняват, че кюлчетата съставляват около 20% от резерва на Венецуела.

Най-ново

Единична публикация

Избрани