Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Честита китайска нова година: 2019-та е под знака на земния глиган

[post-views]
Честита китайска нова година: 2019-та е под знака на земния глиган

KITAJSKA_NOVA_GODINAМесец по-късно светът отново си честити нова година. Този път става въпрос за лунарната такава, по-известна като китайска нова година. Според източния календар годината, която започва на 5 февруари 2019, е 4717 и е под знака на земния глиган, който ще ни донесе късмет и изобилие.

Пищни тържества поставиха началото на Пролетния фестивал. Това е  най-големият празник за Китай и редица други азиатски държави или за една шеста от населението за земята. Празненствата започват с посрещането на новата година и продължават цели 2 седмици. Най-важно е да се отдели време за семейството. Затова милиони хора пътуват хиляди километри, за да се приберат у дома и да бъдат с близките си, а тази година броят на предприетите пътувания достига 3 млрд.

По време на фестивала се изпълняват множество ритуали за късмет. Всяка от практиките има своя символика за предпазване от нещастията и привличане на благополучие, а традиционната заря гони злите сили. За съжаление много от големите градове на Китай посрещнаха празника без фойерверки, тъй като те бяха забранени от съображения за сигурност и в опит да се избегне допълнително замърсяване на въздуха.

Земното, жълто прасе е господар на настъпващата година. Комбинацията обещава финансова стабилност, наслада от живота и материални блага. Следващите 12 месеца ще бъдат положителни за работещите във финансовата сфера. Очаква се стабилизиране на фондовите борси, коментират астролози и обещават успешни инвестиции.

Най-ново

Единична публикация

Избрани