Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Исторически ден: Македония подписа с НАТО протокола за присъединяването

[post-views]
Исторически ден: Македония подписа с НАТО протокола за присъединяването

nato makedonia

Исторически ден за Македония. На специална церемония в щабквартирата на НАТО в Брюксел посланиците на страните членки на Алианса подписаха със Скопие протокола за присъединяването на балканската страна към Северноатлантическия пакт. Македония беше представена от външния министър на страната Никола Димитров.

С подписването на протокола за присъединяване членството на Македония в НАТО вече е въпрос на време. Това стана възможно, след като бившата Югославска република и Гърция успяха да решат продължаващия от 3 десетилетия спор за името на Македония, след като двете страни ратифицираха споразумението от Преспа.

Йенс Столтенберг –генерален секретар на НАТО:

„Това е исторически повод. Премиерите Ципрас и Заев проявиха стратегическа визия и голям кураж, когато подписаха споразумението в Преспа миналата година. С произтичащите ангажименти от това споразумение Атина и Скопие допринесоха значително за регионалната сигурност и стабилност.

Освен ролята на Ципрас и Заев, македонският външен министър Никола Димитров подчерта и заслугата на българското правителство. 

Никола Димитров – външен министър на Македония:

„Искам да обърна внимание и на заслугата на българският премиер Бойко Борисов, който ни окуражи от една страна да подпишем договор за приятелство с България, и от друга да поемем тази посока и с Гърция.“

За да влезе в сила протокола за присъединяването на Македония към НАТО трябва да бъде ратифициран от всичките страни членки, като до края на седмицата гръцкият парламент се очаква да го подкрепи. Очакванията процесът по ратификация да бъде завършен до края на годината и Скопие да се присъедини към НАТО в началото на 2020 под новото си име Република Северна Македония.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани