Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск: В ада има място за всички, които лобираха за Брекзит

[post-views]
Председателят на Европейския съвет Доналд Туск: В ада има място за всички, които лобираха за Брекзит

polsha-shte-provalim-dneshnata-sreshta-na-vyrha-na-es-ako-donald-tusk-byde-preizbran-434556В Ада има запазено специално място за всички, които лобираха за Брекзит без да имат дори скица на плана за безопасното му осъществяване, заяви председателят на ЕС Доналд Туск. След среща с ирландския премиер Лео Варадкар той предупреди, че Брюксел ще продължи да държи на предпазния механизъм в споразумението с Лондон, като единствена гаранция за запазването на мира в Северна Ирландия.

До Брекзит остават точно 50 дни, а все още има много хора, включително в Ирландия, които биха желали да върнат това решение. Но фактите са безспорни, в момента позициите и на британския премиер, и на лидера на опозицията изключват тази възможност, заяви Туск и посочи като приоритетна цел за Общността избягването на сценария „Брекзит без сделка“.

Доналд Туск – председател на Европейския съвет:

„Водещ за нас остава въпросът за границата между Република Ирландия и Северна Ирландия. Тук няма място за спекулации. Самият Европейски съюз е преди всичко мирен проект. Ние няма да проиграем мира, затова настояваме за предпазния механизъм. Само той дава надеждни гаранции за мир в Северна Ирландия и за това, че Великобритания напуска като доверен приятел.“

Въпреки отказа си да предоговаря постигнатото споразумение Брюксел очаква от Тереза Мей да постави на масата реалистично предложение за изход от патовата ситуация.  Туск обаче уточни, че чувството за отговорност, което споделя с ирландския премиер Лео Варадкар, все пак им налага да се подготвят и за фиаско.

Най-ново

Единична публикация

Избрани