Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Франция и Германия строят нов боен самолет – до 2040 г. той ще замени Eurofighter и Rafale

[post-views]
Франция и Германия строят нов боен самолет – до 2040 г. той ще замени Eurofighter и Rafale

eurofighter-typhoon-1847Германия и Франция започват работа по боен самолет от ново поколение. Двете страни дадоха старт на съвместната си програма с договор на стойност 65 млн. евро, разходите по който ще си поделят поравно. Това  дава зелена светлина на компаниите Airbus и Dassault да започнат първия етап от работа по проекта в следващите 2 години, коментираха от Берлин и Париж.

Конструирането на двигателя на изтребителя е възложено на два от водещите производители на самолетни части в света – френската компания Safran и германската MTU.

Флоранс Парли – министър на отбраната на Франция:

„Сключен е първият договор за производство на двигателя, който се счита за предварително споразумение между двете компании за създаването на прототип.“

Програмата е дългосрочна, а целта е създаването на изключително ефективен боен самолет, съвместим с всички видове системи на НАТО. Задачата на Берлин и Париж е да достигнат американските постижения в областта и да гарантират европейския суверенитет.

Урсула фон дер Лайен – министър на отбраната на Германия:

„Заложили сме много конкретни стъпки, които не сме използвали в досегашните проекти. Поучихме се от грешките си.“

Първият прототип трябва да излети до 2025 г. Очаква се машината да влезе на въоръжение до 2040 г. и да замени многоцелевите изтребители Eurofighter в Германия и Rafale във Франция.

Де факто реализацията на проекта започна още преди година и половина, когато германският канцлер Ангела Меркел и френският президент Еманюел Макрон обявиха създаването на единна европейска система за въздушен бой. Лидерите направиха следващата стъпка преди две седмици с Договора за приятелство от Аахен, който предвижда съвместно разполагане на въоръжени сили и създаване на френско-германски съвет за отбрана и сигурност. Преди броени дни беше премахната и последната пречка, след като Берлин по искане на Париж се отказа да закупи  американски изтребители F-35.

Амбициозната програма е отворена за всички желаещи. Съвсем скоро към нея ще се присъедини Испания, очаква се примерът ѝ да последва  и Великобритания.

Най-ново

Единична публикация

Избрани