Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

НАТО и новата реалност: Алиансът адаптира отбраната си в свят без ядрен договор

[post-views]
НАТО се стреми да установи военната си подкрепа за Украйна на дългосрочна основа, на минимално ниво от 40 млрд. евро годишно, каза Столтенберг

NATO Secretary General Jens StoltenbergВицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов ще вземе участие в срещата на военните министри на страните-членки на НАТО, която започва в Брюксел. На форума Алиансът започва да подготвя мерки за отбраната си в условията на прекратяването на Договора за премахване на ракетите с малък и среден обсег. Това съобщи генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг. 

Договорът за премахването на ракетите с малък и среден обсег между САЩ и бившия Съветски съюз от 1987 г. се смята за един от пилоните на сигурността в Европа. В началото на месеца, Вашингтон с подкрепата на страните-членки от НАТО обяви, че се изтегля от споразумението, заради Русия, която според Алианса от години нарушава договора. Москва отрича обвиненията.

НАТО трябва да адаптира отбраната си в Свят без договор за ядрените оръжия, заяви Столтенберг. 

Йенс Столтенберг- генерален секретар на НАТО:

 „Ще бъдат обсъдени стъпки, които НАТО да предприеме, за да се адаптира към руските ракети. Каквито и да са тези стъпки, те ще бъдат балансирани, координирани и отбранителни. Искам да подчертая, че не възнамеряваме да разполагаме нови ракети в Европа.“

Столтенберг призова Русия да се върне към поетите си ангажименти по договора за ядрените оръжия и да спаси споразумението.

В рамките на двудневната среща ще бъдат разгледани още справедливото споделяне на тежестите и отговорностите в НАТО, напредъка по изпълнение на ангажимента за инвестиции в отбраната, текущите операции и мисии на Алианса, както и сътрудничеството между НАТО и ЕС и развитието на европейските инициативи в областта на отбраната.

 

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани