Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Първо участие на Северна Македония на форум на НАТО

[post-views]
Първо участие на Северна Македония на форум на НАТО

NATO

Първо участие на Северна Македония в срещата министрите на отбраната на НАТО в Брюксел, след като страната подписа миналата седмица протокола за присъединяването си към алианса. В рамките на форума северномакедонския военен министър Радмила Шекеринска разговаря с българския си колега Красимир Каракачанов. Двамата изразиха  желанието си, военното сътрудничество между двете страни да се задълбочава.
Министърът на отбраната Красимир Каракачанов отбеляза, че България винаги е гледала позитивно на членството на Македония в НАТО и Европейския съюз. Той  информира, че тази сутрин правителството  одобри Протокола за присъединяване на Република Северна Македония към НАТО. Министър Каракачанов посочи, че договорът за сътрудничество между двете страни е добра основа, но трябва да бъдат предприети практически стъпки за интензифицирането на неговото изпълнение. В тази връзка той отбеляза, че очаква да не окажат влияние някои негативни въпроси от миналото.

Русия разполага със срок от шест месеца да се върне към договора за ракетите със среден обсег в Европа. Това заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг преди началото на двудневната среща.

Русия продължава да нарушава договора с разполагането на нови ракети със среден обсег, способни да носят ядрени бойни глави, подчерта Столтенберг очаква да обсъди въпроса с руския външен министър Сергей Лавров на предстоящата конференция за сигурност в Мюнхен в края на  седмицата.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани