Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

НАТО увеличава присъствието си в Черно море? Запазва като приоритет мисията в Афганистан

[post-views]

Meetings of the Defence Ministers at NATO Headquarters in Brussels- Press Conference NATO Secretary General following NATO-Georgia Commission Meeting

Обстановката в Афганистан все още е трудна, а мисията на НАТО остава приоритетна задача, заяви генералният секретар Йенс Столтенберг след срещата на военните министри в Брюксел. Алиансът обмисля възможността да предостави допълнителна подкрепа на Украйна и да увеличи присъствието си в Черноморския регион.

Военните министри на НАТО обсъдиха и мисията в Косово. Много от съюзниците оцениха като ненавременно взетото  в края на миналата година решение на Прищина да създаде постоянна армия. Деликатният ход с оглед международния статут на страната получи категорична подкрепа единствено от САЩ. Балканската държава обаче може да се окаже и без този „гръб“,  ако не се съобрази с искането на Вашингтон да премахне повишените мита за вносни стоки от Сърбия и Босна и Херцеговина.

Йенс Столтенберг – генерален секретар на НАТО:

„НАТО запазва твърдия си ангажимент към стабилността на Западните Балкани. Тази година отбелязваме 20 години от установяването на KFOR, а мисията ни остава непроменена.

Ние сме тук, за да гарантираме безопасна и сигурна среда за всички в Косово и точно това правим. Заедно с това, преразглеждаме степента на ангажираност на Алианса към Косовските сили за сигурност, с оглед на решението за трансформирането им в редовна армия. Дискусията продължава.“

В Брюксел вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов заяви, че евентуално прекратяване на Договора за премахване на ракетите с малък и среден обсег в Европа е сериозна заплаха за сигурността на континента. Общото становище на колегите, добави Каракачанов, е да се търси активен диалог с Москва за връщането ѝ към поетите задължения. По повод целта разходите за отбрана да достигнат 2% от БВП, министърът коментира, че очаква тя да бъде постигната в следващите 5 години.

Най-ново

Единична публикация

Избрани