Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов се срещна с министъра на отбраната на Германия Урсула фон дер Лайен

[post-views]
Министърът на отбраната Красимир Каракачанов се срещна с министъра на отбраната на Германия Урсула фон дер Лайен

srestaМинистърът на отбраната Красимир Каракачанов се срещна днес, 14 февруари, с министъра на отбраната на Германия Урсула фон дер Лайен. Разговорът се състоя в Главната квартира на НАТО в Брюксел, Белгия, където се провежда редовната среща на министрите на отбраната на страните-членки на Алианса.

Министър Каракачанов подчерта желанието на българската страна за интензифициране на двустранните отношения в областта на отбраната, като очерта две направления. Първо – засилване на съвместните мероприятия между военните органи и видовете въоръжени сили и второ – участието на Германия в модернизацията на Българската армия. 

Министър Каракачанов акцентира върху възможността за засилване на участието на германски компании в процеса на модернизация на Военноморските сили и Сухопътните войски. Той изтъкна изискването на България, при участие на немски компании в модернизацията на българските въоръжени сили, да бъде намерена формула за участие на български компании. Министър Каракачанов изрази готовност за интензифициране на сътрудничеството и по отношение на региона на Западните балкани, като посочи, че то би било от взаимен интерес. 

Г-жа Урсула фон дер Лайен изказа благодарност към България за отлично проведеното председателство на Съвета на Европа. Тя сподели, че Германия проявява огромен интерес по отношение на Западните балкани и че използването на българския опит и познание по темата ще бъде изключително полезно. Министърът на отбраната на Германия изрази твърдата си убеденост, че е възможно по-активно включване на немски фирми в процеса на модернизация на българските въоръжени сили. Г-жа Урсула фон дер Лайен сподели, че ще бъде направено всичко възможно за намирането на най-удачния и за двете страни вариант за съвместно сътрудничество, ако немските компании бъдат избрани за изпълнители на дадени проекти.

Най-ново

Единична публикация

Избрани