Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

В студа спинингът е излишен за костур

[post-views]
В студа спинингът е излишен за костур

риболовЗимата е в разгара си. Любителите на подледния риболов ежегодно се увеличават. А допреди трийсетина години се брояха на пръсти шепата ентусиасти, „донесли” този особено популярен спорт от Русия. Е, говорят, че в руските реки рибата е повече от водата, но и тук има нещичко. В България на подледен риболов се лови най-често костур. Предимно дребен. Костурът се движи на пасажи. И през лятото, и през зимата. Това предполага, че активно трябва да го търсим. През лятото е лесно, но през зимата това означава да пробием поне 5–6 дупки и след като ги захраним, да сновем между тях, докато открием ятото. Дупките се пробиват с ледобур. Използването на железни лостове, брадви и други сечива е неуместно и опасно – прогонваме рибата и правим големи пукнатини в леда.

Захранката е обикновено вардевас, омесена в глина. Тя е най-привлекателна за костура и се задържа дълго на място. Най-успешно се лови на мормишка и на зимна блесна. Ползваме малка или средна мормишка, а за стръв – пинки, бял червей или вардевас. След като захраним, закриваме дупките с пластмасов капак или сняг. Това е от особена важност, за да не се плаши рибата от осветеното петно. След това започваме от първата дупка. Ако до десетина минути не уловим нищо, затваряме я със сняг или капак и се местим на друга. В случай че хванем – там има ято костури. Продължаваме там. Опитът показва, че от една дупка могат да се извадят до 12–15 костура. След това сменяме мястото.

Когато температурата на въздуха е около нулата и все по-устойчиво попада в отрицателния диапазон, оставете вкъщи спининга, не ви съветваме да подлагате скъпата пръчка на експеримент за оцеляване. Има случаи, когато на студа прътите на базата на карбона просто се разпадат от умерени натоварвания. В нашия случай е подходящ спининг от стъклопласт с максимално тегло на замятане на такъма 15–30 г, мощността му е малко по-голяма от онази, която е характерна за средните костурови пръти, но това има две обяснения. Костуровите примамки късно през есента са малко по-тежки от летните лесни и туистери, а и костурът в навечерието на зимата е по-едър. Поради голямото тегло на примамката може да се използва всякаква макара. Диаметърът на влакното на безинерционната макара – 0,24–0,27, на инерционната – 0,30–0,36 мм. 

И не на последно място – не подценявайте екипировката. Дори и в ясен слънчев ден зимата си е зима. Носете си и нещо за похапване, както и термос с горещ чай или кафе.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Светлозар Стоянов

Най-ново

Единична публикация

Избрани