Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Високо напрежение: Пакистан и Индия с взаимни заплахи

[post-views]
Високо напрежение: Пакистан и Индия с взаимни заплахи

India-Kashmir-PakistanПакистан ще отвърне на удара ако Индия предприеме военни действия срещу страната. Това заяви пакистанският премиер Имран Кхан в телевизионно обръщение към нацията, няколко дни след кървавия атентат в Кашмир, при който загинаха десетки индийски войници.

Повече от 40 служители на индийските сили за сигурност бяха убити при един от най-смъртоносните атентати в административната част на Кашмир.

Атаката стана повод за остра конфронтация между двете ядрени сили, след като Индия официално обвини Пакистан за нападението.

Според Ню Делхи, групировката „Джаиш е Мохамад“, която пое отговорността за атентата, се радва на протекции на Исламабад.

Твърдения, които пакистанският премиер Имран Кхан отрече в първото официално изявление след атаката и поиска доказателства. Той призова Индия да решат проблема чрез диалог, като изрази готовност страната му да се включи в разследването.

Областта Кашмир е разделена между Индия и Пакистан, но съществуващите териториални претенции стават повод за напрежение между страните, което в миналото на два пъти е прераствало във въоръжен конфликт.

 

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани