Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Как Фердинанд можеше да се размине с престола

[post-views]
Как Фердинанд можеше да се размине с престола

„На последний час от живота си ида да се опростя с вас, ида да ви съобщя, че синът ви, братът ви и роднината ви Илия умира от застрелване на братска ръка за правдата, за честта и идеята на славянството. Умирам, казвам, че съм бил честен, че съм искал правдата и че съм въстанал ведно с майор Узунов, храбрия защитник на Видин, и с други мои другари офицери, да протестирам пред правителството за тези неправди и зли постъпки на силните на деня. Спомнете си за вашия Илия.”

Майор Олимпий Панов през тревожната 1886 г.  Фото 'Изгубената България'
Майор Олимпий Панов през тревожната 1886 г. Фото ‘Изгубената България’
Това е писмото на поручик Илия Кръстеняков, командир на рота от Пионерния полк в Русе, написано на 22 февруари 1887 г. в местността Левенттабия край Русе. Изкопаните вече гробове очакват осъдените на смърт офицери, взели участие в бунта в Русе, избухнал в нощта на 18 срещу 19 февруари.

След преврата от 9 август 1886 г., когато група офицери-русофили детронират княз Александър I, гражданската война в България е предотвратена благодарение на желязната ръка на председателя на Народното събрание Стефан Стамболов и на благоразумието на неговия пръв приятел от революционните години, военен министър във временното правителство на митрополит Климент майор Олимпий Панов.  „Душата, сърцето и десницата” на преврата ротмистър Анастас Бендерев, успява да емигрира заедно с други свои съмишленици в Румъния. Върнатият на престола княз Александър абдикира под натиска на Петербург.  

В тези сурови времена регентството начело със Стамболов преминава към крайни мерки, граничещи с репресии – само и само да се умиротвори страната. На тези репресии офицерите-емигранти са готови да отвърнат с въоръжен бунт, който да свали „тираничната власт” и да потърси нов владетел със съдействието на Русия.  Романтиката на неотдавнашните освободителни борби е пренесена и сред офицерите емигранти. Те създават Таен централен комитет в Букурещ. Планът предвижда при избухването на бунта да се мобилизират няколко набора и така да се създаде значителна военна сила, с която да се атакува столицата. 

Майор Атанас Узунов, ръководителят на Русенския бунт
Майор Атанас Узунов, ръководителят на Русенския бунт
Заговорниците и тяхната кореспонденция с България са следени „под лупа” от властта в София. На 15 февруари 1887 г. полицията залавя писмо на Бендерев до командира на гарнизона в Силистра капитан Кръстев. Заговорниците разбират, че са издадени и не може да се чака насрочената дата 10 март. Кръстев овладява властта в Силистра. Срещу него е изпратена една дружина от Пети Дунавски полк в Русе с командир капитан Драндаревски. За да не остане Силистренският гарнизон сам, в нощта на 18 срещу 19 февруари командирът на Пионерния полк в Русе майор Атанас Узунов вдига поделението по тревога. В дните между 15 и 18 февруари обаче се е случило нещо непоправимо. Като командир на целия гарнизон майор Узунов свиква не само своите офицери пионери (от инженерно-сапьорните части), но и колегите си от Пети Дунавски пехотен полк. Убеждава ги в правотата на делото и ги заклева да пазят тайна. Неколцина от тях я пазят до излизане от казармата. Те ведната предупреждават окръжния управител Мантов, който се укрива, и така в нощта на бунта не е арестуван. Подчинената му полиция оказва съпротива, която бързо е сломена. Но срещу пионерите се изправят пехотинците. Разбрали за началото на бунта, от Гюргево към Русе тръгват с две лодки Бендерев и Груев, както и Олимпий Панов и Тома Кърджиев. Докато се борят с ледените блокове, корабът „Голубчик”, чийто командир мичман Кисимов е техен сподвижник, е овладян от привърженика на властта капитан Драганов. Без да знаят това, Панов и Кърджиев търсят спасение от ледената стихия на кораба, закотвен по средата на реката. Там са заловени, за да бъдат по-късно осъдени на смърт, въпреки че не са могли да участват реално в „метежа”. Бендерев и Груев така и не стигат до българския бряг. 

В Русе бунтовните действия постепенно заглъхват, потушени от пехотинците, полицията и „родолюбивите” дружини „България за себе си”. Това става, след като майор Узунов е тежко ранен. От раните си умира неговият сподвижник подполковник Димитър Филов, баща на бъдещия премиер и регент Богдан Филов. 

Предупредено за очакваните бунтове, правителството на Васил Радославов открива нова командна длъжност – началник на Източния корпус, и назначава на нея майор Рачо Петров. На 19 февруари в Бяла го застига телеграма на военния министър полковник Данаил Николаев, която гласи: „Щом стигнете в Русе, назначете полевой военен съд от трима офицери, за да осъдят всички метежници и разстрелят в 24 ч. Вам ви се дава право да утвърждавате присъдите. На мнение съм унтерофицерите от пионерния полк да се разстрелят до един, а от войниците – на пет един.” Не закъснява и заместникът му подполковник Стефан Паприков. Той телеграфира директно на „магистратите”, като направо определя присъдите. 
Какво може да се очаква от военнополевия съд, получил такива „указания”? Все пак нечие благоразумие е просветнало и не са извършени масови разстрели на унтерофицери и войници. Всички офицери начело с тежко ранения майор Атанас Узунов са осъдени на смърт на 20 февруари 1887 г. Рачо Петров им предлага да подадат молби за помилване. Узунов и Панов отказват. Майор Петров обаче е упорит – трябвало му само формална „книжка”, върху която да сложи спасителната резолюция. Двамата офицери склоняват, но започват така: „По искането ви…”. 

Стамболов и вдовиците

Дори Наталия Каравелова става жертва на 'тирана'
Дори Наталия Каравелова става жертва на ‘тирана’
„На осъдените е разрешено да се срещнат с близките си. При Олимпий Панов не идва никой. Дежурният офицер връща Наталия Каравелова, понеже не била близка, а само „позната” на Панов”. Това пише Иван Дренски в книгата си „Олимпий Панов” (Военно издателство, 1964 г.)
Той описва и как вдовицата на Любен Каравелов е преживяла вида на обезобразения от изтезанията в „Мантовите гробници” Олимпий Панов: „В момента, когато полицаите подкарват Олимпий към входа на окръжното управление, една възрастна жена, висока, със снежнобяла коса, изплаква и го прегръща – Голубе мой, шта су то урадили са табом? Полицаите са слисани. Мантов се спуска с вдигнат камшик, но се стъписва…”  
Дренски пояснява по-нататък: Наталия Каравелова живееше  в Русе, за да бъде, както казва тя – „близо до гроба на моя Люпко”. Тази жена, в дома на която винаги намираха хляб и подслон Ботев и Левски, членовете на БРЦК и куриерите на революционната организация, която разпродаде скъпи наследени вещи и накити, за да поддържа вестниците „Свобода” и „Независимост”, на които тя беше и словослагател, и коректор, и експедитор, получаваше „народна пенсия” от… 50 лв. месечно. Скоро след бунта в Русе Наталия Каравелова беше обвинена, че е участвала в него и изгонена от България, а пенсията й – отнета.”
Най-вероятно това е станало заради ярката й защита за Олимпий Панов, когото тя познава още от Букурещ. Тогава той е помощник в революционното дело на Каравелов, а председателят на БРЦК го нарича „Гълъбе мой”. „Огромната” пенсия от 50 лв. е отнета по заповед на регентите, начело на които стои Стефан Стамболов, също храненик на Каравелов и Наталия.
Това твърде много напомня една друга пенсия – трийсетте лева на Венета Ботева, за които внучката й Венета Рашева споменава в книгата си „Внучката на Венета Ботева разказва” (Издателство на НС на ОФ, 1976 г.) Потъналата в немотия вдовица на Ботев пише прошение до председателя на Народното събрание Стефан Стамболов с молба пенсията й да бъде „повдигната” поне на 50 лв. Отговор няма. Спасението идва от наследството, което владиката Панарет, вуйчо на Венета, й оставя, за да може тя да отгледа децата си Димитър и Иванка. 
Дали всесилният след Освобождението някогашен хъш, извисил се до председател на „камарата”, до премиер и пръв регент, не е затаил завинаги в душата си обида към Каравелов заради прякора „Стойко Мъглата” и завист към съавтора си в сбирката „Песни от Ботйова и Стамболова”? 

Най-ново

Единична публикация

Избрани