Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

ВВС с титла на гигантски слалом в Боровец

[post-views]
ВВС с титла на гигантски слалом в Боровец

image-0-02-05-8461179c78b0ba611f72908ecd7e3c767c0a14d3e7a77ad132569a9ab9713a3c-V (1)В.ф. 42130 – Боровец, бе домакин на държавния военен шампионат по ски. Първенството бе открито от командира на ВВС генерал-майор Цанко Стойков, който приветства за добре дошли участниците и им пожела успешно представяне в дисциплините. По традиция с тази надпревара се стартира календарът на НВСФ.Спортистите с пагони мерят сили в четири дисциплини – гигантски слалом, слалом, ски ориентиране и ски бягане.

„Открихме спортния календар с държавния военен шампионат по ски в Боровец. Това е една спартакиада от четири изключително тежки състезания. За наша радост тази година има сняг в изобилие и условията за провеждане на състезанията са отлични. Затова имаме възможност да използваме различни по трудност писти и трасета, а е радостно, че повечето от отборите са провели специализирана подготовка точно за това състезание. От много години пък имаме толкова масово участие. Тази година на старт застават спортисти от 12 отбора. Само в гигантския слалом караха 72 състезатели. Много радващо е и че участниците демонстрират високо самочувствие“, комендира за военните медии полковник Венелин Дерибеев.
„Организацията протече по план. Единствено в първия ден времето ни създаде известни трудности, ала се справихме. Просто няма как да се променят дните на състезанията. Тази година имаме повече участници, което означава, че интересът към зимните спортове се увеличава. Конкуренцията така става по-сериозна“, пък заяви генерал-майор Цанко Стойков.

В стартовете на алпийците участва и командирът на 68-а бригада Специални сили бригаден генерал Явор Матеев, който заяви: „Спортът е изключително важен за добрия войн. Аз винаги съм се стремял да давам личен пример както с парашутните скокове, така и с карането на ски. Много доволен съм от представянето на моя тим в гигантския слалом и най-вече от това, че имаме първо място индивидуално на състезател, който имаше съвсем малко време за подготовка поради служебни ангажименти. Следващата година обаче вярвам, че може да притесним ВВС и да се борим отборно за първото място.“

След откриването се проведе и състезанието по първата дисциплина – гигантски слалом. При жените на първо място се класира ц. сл. Десислава Славова (ВВС), второто място зае м-р Ваня Хаджиева (МО), а трето – ц. сл. Елизабета Бобчева (МО).
„Тази година подготовката ми бе отлична. Две седмици тренирахме много и резултатите се виждат. Доволна съм от представянето. Карах за моя син и за отбора“, сподели шампионката. При мъжете първото място спечели к-н Димитър Присадов (БргСС), второто място е за м-р Борислав Тафков (ВВС) и на трето място се класира к-н Янко Хаджиев (ВВС).

„Състезанието бе много оспорвано. Важното бе, че трасето издържа. Нищо, че съм първи, може още по-добре. Човек е длъжен да се стреми и да се усъвършенства,“ каза к-н Димитър Присадов. В отборното класиране първо място спечели ВВС както при мъжете, така и при жените. Специален гост на шампионата бе редник Красимир Анев, който само преди дни спечели европейска титла в биатлона по време на шампионата, провел се в Беларус. „Решихме с моя треньор да проведем последната седмица от подготовката за световното първенство на домашен терен в Боровец. Получих покана от ръководството на НВСФ да наградя призьорите в една от дисциплините и това ме доведе на трасето за гигантски слалом. Иначе подготовката ми върви добре, но малко повече ми идват контактите с медиите, защото не съм свикнал на такова внимание. Опитвам се да бъда максимално концентриран в тренировките и да изключвам останалото около себе си. Дано съм здрав, а е сигурно, че ще дам всичко от себе си на световното в Швеция в началото на март“, каза Анев.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Александър Гигов

Най-ново

Единична публикация

Избрани