Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Гътнаха муфлон със златни рога в Балчик

[post-views]
Гътнаха муфлон със златни рога в Балчик

ловМуфлон с огромни 95-сантиметрови рога бе отстрелян през почивните дни в Държавното ловно стопанство (ДЛС) в Балчик. За ударения рекорден екземпляр съобщиха от Североизточно държавно предприятие – Шумен. Животното е десетгодишно, много добър екземпляр, с изключително симетрични рога. Муфлонът е оценен с 217,9 точки по системата CIC, като теглото на отстреляното животно няма значение. Оценката се прави от дължината и обиколката на рогата, както и от красотата на екземпляра.

От ДЛС – Балчик, могат да предложат поне още две животни с показатели като на отстреляното в края на миналата седмица. Вече има запитвания, така че скоро стопанството очаква да подобри някой от собствените си рекорди.
През 2015 и 2016 г. в териториалното поделение бяха отстреляни два муфлона, оценени по системата CIC, съответно с 226,9 точки и 235 точки. В националната класация за муфлон двете животни са на второ и пето място. Националният рекорд за този вид е от 1986 г., като животното е отстреляно от Тодор Живков в ДЛС – Воден.

В ловното стопанство край черноморския град се отглеждат голям брой муфлони. Освен от българи зеленият кът се посещава и от много руснаци, които съчетават лятната си морска почивка с лов. Преди десет години шоуменът Слави Трифонов също се отсрамва с гигантски муфлон в полетата на Държавното дивечовъдно стопанство „Женда” край Кърджали. Като професионален трапер Дългия от раз занитва с модерната си карабина муфлон със „златни” показатели. Извитите рога на чифтокопитния звяр се оказват с дължина цели 100 см. Това го нарежда сред петте най-добри трофеи, отстреляни в България.

В „Женда” ловните си страсти през годините са утолявали и премиерът Бойко Борисов (като главен секретар на МВР), бившият земеделски министър Мехмед Дикме, депутатите Лютви Местан и Ути Бъчваров. Срок за ловуване на мъжките екземпляри няма, женските са разрешени от 1 септември до 31 януари. Муфлонът най-често се стопанисва в заградена площ. През сухите летни и есенни месеци – юли, август, септември и първата половина на октомври – ловуването на муфлони е трудно. Животните са разпръснати на малки групи в най-гъстите иглолистни насаждения, търсейки прохлада и спасение от насекомите. Единственият възможен начин за лов през този период е чрез издебване на ход с големи преходи.

Най-доброто време за лов е през ноември по време на брачния период и през зимата, когато животните се събират на големи стада около местата за подхранване, задържайки се почти през целия ден. Тогава успешно се ловува с малки преходи чрез издебване или причакване от чакало. За препоръчване е комбинация с лов на глигани от чакало. Средната дължина на трофеите е около 75–80 см, но в ДЛС Воден–Ири Хисар се срещат муфлони с дължина на рогата над 85 см, както и муфлони за селекция (60 – 65 см). Седем от десетте най-добри трофея на муфлон в България са добити именно в това стопанство. ДЛС Воден държи и националния рекорд от трофей на муфлон – 240,05 CIC т. (109,50 см).

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Светлозар Стоянов

Най-ново

Единична публикация

Избрани