Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Колко струва 1 гигабайт мобилен интернет? България плаща скъпо, но за висока скорост

[post-views]
Колко струва 1 гигабайт мобилен интернет? България плаща скъпо, но за висока скорост

Cyber Attack A01Пропаст в разликата на цената, която плащат за мобилен интернет отделните държави отчете водещ британски доставчик. Специално проучване  анализира хиляди абонаментни планове от 230 държави и сравнява осреднените цени за 1 гигабайт.  Според статистиката България остава малко над средата на класацията, заемайки 142-о място. Макар и по-скъп, мобилният интернет у нас е сред най-бързите в света, припомнят експерти.

В глобален мащаб британската компания отчита, че за периода октомври – ноември миналата година с цена от 26 цента най-евтин е мобилният интернет в Индия. Услугата е най-скъпа в Зимбабве, където 1 гигабайт струва повече от 75 щатски долара.

В Европа най-много за интернет плащат в Гърция, Кипър и Швейцария, а най-малко в Украйна, Финландия и Полша. Между двете крайности също се наблюдават драстични разлики. В Дания и Италия цената е около долар и 50, докато във Великобритания и Германия плащат близо 7 долара. У нас гигабайт мобилен интернет струва 7 долара и 15 цента. Значително по-евтино е при съседите ни в Румъния и Македония, както и в Албания и Черна гора.

Според статистиката 4 от 5-те страни, които плащат най-много за интернет са в Африка, докато сред развитите държави услугата е най-скъпа в САЩ. Извън класацията остават Северна Корея, Венецуела, Косово и Сомалия, за които няма достатъчно данни.

Най-ново

Единична публикация

Избрани