Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Севернокорейски хакери са провели мащабна атака по време на лидерската среща в Ханой миналата седмица

[post-views]
Севернокорейски хакери са провели мащабна атака по време на лидерската среща в Ханой миналата седмица

cyber-atackkks

Севернокорейски хакери са провели мащабна акция по времето на втората среща между Ким Чен-ун и Доналд Тръмп във Виетнам миналата седмица. Киберпрестъпниците са използвали случая, за да атакуват повече от 100 политически и бизнес цели в САЩ и редица други западни държави.

Севернокорейските хакери са осъществили внимателно планирана и поетапно изпълнявана от година и половина атака, съобщиха американски медии. Според експерти акцията има отличителните белези на преходни такива, организирани от мистериозната хакерска група Лазарус, за която се счита, че е финансирана именно от Пхенян. Сходство е открито в изходния код, позната е и използваната схема за фалшив подбор на персонал.

В неделя водеща световна компания за киберзащита публикува подробен доклад за мащабна шпионска кампания, при която са атакувани организации с лидерски позиции в ключови сфери като енергетика и телекомуникации, както държавни институции в отбранителния сектор. Последните атакувани цели са в САЩ, Великобритания, Германия и Турция. На по-ранен етап подобна активност е регистрирана в Швейцария и Израел, коментират експерти и уточняват, че първите данни за извършеното киберпрестъпление са получени през декември миналата година.

Най-ново

Единична публикация

Избрани