Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Гуайдо призова за стачка срещу Мадуро

[post-views]
Гуайдо призова за стачка срещу Мадуро

Самообявилият се за държавен глава на Венецуела опозиционен лидер Хуан Гуайдо обяви, че ще организира стачка в държавния сектор на страната срещу президента Николас Мадуро. „Държавните служители, работниците и синдикатите няма да продължат да работят с режим, който ги хвърля в затвора и ги преследва“, каза Гуайдо на среща с ръководители на профсъюзи на държавни служители в столицата Каракас.

Гуайдо увери, че ще отмени уволненията по политически причини и обеща „амнистия“ на служителите в държавния сектор, които се обърнат срещу Мадуро. По-рано подобно предложение Гуайдо направи и на военните. Стотици войници и офицери дезертираха и избягаха в съседна Колумбия.

В началото на седмицата Гуайдо се върна в страната, както бе обещал. На летището в Каракас той бе приветстван от над 50 хил. свои привърженици. Сред посрещачите бяха и посланиците на няколко европейски и латиноамерикански страни. „Вече сме на нашата любима земя! Венецуела, ние току-що преминахме миграционния контрол и тръгваме към нашия град“, написа в Туитър Гуайдо.

Венецуелският опозиционен лидер рискува арест, защото излезе от страната въпреки забраната да напуска нейната територия. В послание, в което обяви предстоящото си завръщане във Венецуела, Гуайдо обаче предупреди президента Николас Мадуро, че ако се опита да го отвлече или задържи, това ще бъде една от последните му грешки.

Междувременно правителството на Мадуро обяви за „персона нон грата“ германския посланик Даниел Мартин Крийнер за намеса във вътрешните дела на страната, в която е изпратен, предаде „Ройтерс“. Новината бе съобщена в „Туитър“ и от външния министър на Мадуро Хорхе Ареаса. „Венецуела смята за неприемливо чужд дипломат да играе на територията й публична роля, по-близка до тази на политически лидер с позиции, сходни със заговорническия дневен ред на екстремистките сектори на венецуелската опозиция“, каза кабинетът на Мадуро. Гневът на властите в Каракас бе предизвикан от това, че Даниел Крийнер бе сред посрещачите на Гуайдо при завръщането на опозиционния лидер в страната.

Най-ново

Единична публикация

Избрани