Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

До 500 евро глоба в Италия за изпратени неваксинирани деца на училище

[post-views]

vaksina_gripДецата в Италия няма да могат да ходят на училище, ако родителите им не могат да докажат, че са ваксинирани. Мярката е част от продължаващия от месеци дебат в страната за задължителното имунизиране.

Родители, които изпратят децата си неваксинирани в училище, могат да бъдат глобени с до 500 евро, предвиждат новите правила. Те бяха въведени след ръста на случаите на морбили през последните години.

Според т.нар. „Закон Лоренцин“ – наречен на името на бившата здравна министърка Беатриче Лоренцин, която го внесе, децата трябва да получават задължителни имунизации, сред които за варицела, полиомиелит, морбили, заушка и рубеола.

Деца до 6-годишна възраст ще бъдат изключвани от ясли и детски градини без доказателство за ваксинация, предвижват новите правила.

Законът има за цел да увеличи спадащите нива на ваксинация в Италия, които в момента са под 80 процента, до целта на Световната здравна организация от 95 на сто.

Връщането на задължителните ваксини е поредния обратен завой на управляващата популистка коалиция, която през 2018 внесе законопроект за отмяна на задължителното имунизиране.

 

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани