Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

„Дръзки“ – акцент в експозицията на Военноморския музей

[post-views]
„Дръзки“ –   акцент в експозицията  на Военноморския музей

VIMГодината е наситена със събития за 140-годишнината на армията и флота VIM

Мариана Кръстева е доктор по история. Завършила е Историческия факултет на Софийския университет „Св. Кл. Охридски“. След няколко години преподавателска дейност в средни училища и след конкурсна процедура заема длъжността научен сътрудник във Военноморския музей. От 2007 г. е директор на музея, който е филиал на Националния военноисторически музей (НВИМ) в София. 

През настоящата година, една от важните годишнини, която е пряко свързана с тематиката на нашия музей, е 140-годишнината на Военноморските сили. Те са създадени в Русе, но както знаете, тяхната история е такава, че много бързо си заемат полагаемото им се място край морето. Варна става и център на управлението, а и на по-нататъшната история на флота. През настоящата година заедно с командването на Военноморските сили обсъдихме общи идеи и мероприятия и, естествено, Военноморският музей няма как да не участва активно в тях. В крайна сметка при нас се пазят свидетелствата от тези изминали 140 г. от българската военноморска история. Това каза специално за вестник „Българска армия“ Мариана Кръстева – директор на филиала на НВИМ във Варна. 
Една от инициативите, която вече е обявена и е в ход, е конкурс за историческо есе, който е посветен на тази годишнина и има три направления. Чрез този конкурс ние се обръщаме към младите хора между 13 и 18 г., които, участвайки в него, могат да научат интересни неща и за флота, и за България като цяло, които иначе не се съдържат в учебниците по история. Така ние сверяваме часовниците си с идващите след нас поколения и се стремим да ги приобщим към ценностите на българската история и на нашето минало, със средствата и на историческите свидетелства, споделя Кръстева. 
Музеят се ангажира с това да помага на всяко дете, което би искало да участва в конкурса,  като с командването на флота обявяват и наградите.
Сред съорганизаторите сме и ще съдействаме за реализирането на научната конференция, посветена на 140-годишнината на флота, споделя д-р Кръстева и допълва, че най-атрактивният, а вероятно и най-ценният дори и от чисто материална гледна точка експонат във Военноморския музей е корабът музей „Дръзки“. 
Той е и като отделен експонат и може да бъде разгледан съвсем отделно от постоянната ни експозиция. Като се има предвид, че такъв торпедоносец от този клас никъде в света не е запазен, това повишава неговата стойност, особено предвид неговата роля във войните за национално обединение и особено Балканската война. Той е пряко свързан с нашата история и е едно свидетелство за техническите възможности на Европа по онова време и военноморското корабостроене в началото на ХХ в., отбеляза в заключение д-р Мариана Кръстева.  

VIMЕлате в София 

Друг важен ангажимент на музея е изложба, посветена на историята на флота, която ще бъде показана в София. 
Всички, които дойдат във Варна, могат да се запознаят добре с историята на българските ВМС чрез посещение в нашия музей, докато с изложбата, която ще е в София, ще позволим достъп и на хора, които не могат често да идват във Варна, споделя директорът на варненския филиал на НВИМ. Затова ние приехме идеята да бъде точно там тази изложба, в центъра на военната история на България, в НВИМ, каза още д-р Мариана Кръстева.

Денят на моряка

През лятото също има събития, които ще са свързани с годишнината на армията и флота и ще бъдат подкрепени със силите и на Военноморския музей. За лятото предвиждаме и интересна изложба, която е посветена на 60-годишнината от началото на българската подводна археология, което е поставено от нашите предшественици именно в нашия музей, твърди директорът на филиала на НВИМ в морската ни столица.
През годината има и други прояви и инициативи, които са залегнали в нашия план. През юни по повод Деня на моряка ще покажем една интересна изложба, като ще ни гостува Музеят на хумора и сатирата. Ще се опитаме да се посмеем заедно с моряците или пък и на тях. Очакваме подборът на карикатурите и изображенията, които от различни страни ще покажат друг поглед към моряшката професия, споделя д-р Кръстева. 
Традиционно активно участваме в Нощта на музеите през май. Ще подготвим традиционния Ден на бащата в средата на юни. Участваме активно и в празника на армията. За 6 май ще покажем на нашите посетители Ордена за храброст, който също има празник на този ден. Ще се постараем да го покажем така, че да предизвика не само интерес с дизайна на едно българско характерно отличие, а по-скоро с духа, който той носи и символиката, която е заложена още от създаването му, както и причините, поради които се дава, на какви хора и с какво е придружено даването на Ордена за храброст, както и най-видните български морски офицери и политически лица, носители на този орден.

Share
Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Венцислав Жеков

Най-ново

Единична публикация

Избрани