Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Марта Гелхорн – между Хемингуей и войната

[post-views]
Марта Гелхорн – между Хемингуей и войната

1 (18)
Марта Елис Гелхорн
Марта Елис Гелхорн е родена на 8 ноември 1908 г. в гр. Сент-Луис, щата Мисури (САЩ). Макар че е по-известна като третата съпруга на американския писател Ърнест Хемингуей, Гелхорн е един от най-големите военни кореспонденти на ХХ век. За своята 60-годишна кариера като журналист тя на практика отразява всички по-големи военни конфликти в света.

Своите първи статии Марта Гелхорн отпечатва в американското списание The New Republic. През 1930 г. решава да се преквалифицира като военен журналист и заминава за две години във Франция, където е сътрудник в бюрото United Press в Париж. Там тя приема присърце творчеството на европейските пацифистистки движения от онова време, чиито идеи често могат да бъдат открити в текстовете на бъдещите є репортажи.

След завръщането си в САЩ от Франция Гелхорн била избрана от дипломата Хари Хопкинс за следовател на Федералното управление по оказване на извънредна помощ. Нейните подробни и добре аргументирани доклади привлекли вниманието на съпругата на бъдещия президент на САЩ Франклин Рузвелт, Елеонора Рузвелт, след което и двете останали добри приятели за цял живот.

През 1936 г. в Кий Уест, Флорида, бъдещата военна кореспондентка среща голямата си любов – Ърнест Хемингуей. Двамата решават да заминат заедно за Испания, за да отразяват съвместно хода на избухналата там Гражданска война. На следващата година с по един куфар и общо 50 долара в джобовете си двамата са в Испания. Марта е на 29 г., а Ърнест – на 37. И двамата симпатизират на социалистическото правителство на Испания в борбата им срещу фашистките генерали, и двамата пишат репортажи за различни издания, за трагичните събития, настъпили там.

5 (2)
Не е лесно да пишеш в сянката Ърнест, а той бил безпощаден редактор

4 (6)
На плажа “Уайкики“, Хонолулу
Някои критици още от онова време смятат репортажите на Марта за по-добри от тези на Хемингуей. След четири години заедно те сключват брак през 1940 г. И оттогава до края на Втората световна двамата постоянно са някъде по света, където се води война. Марта изпраща репортажи от Финландия, Франция, Хонконг, Китай, Бирма, Сингапур и Великобритания, винаги в зоната на въоръжения конфликт.

Гелхорн е единственият журналист, проникнал нелегално на санитарен кораб и да вземе непосредствено участие в десанта на англо-американските съюзници в Нормандия през 1944 г. След това успява да убеди военновъздушното командване да я вземат на борда на британски бомбардировач, обстрелващ германски военни позиции. По-късно става един от първите военни журналисти, които описват освобождаването на последните останали живи от концлагера „Дахау” и ужасите, които са изпитали.

През 1945 г., точно в края на войната, двамата с Ърнест се разделят. Но преди раздялата се срещат в Куба, след което Марта отново заминава на фронта. По петите й следва неговото писмо с ултиматума – „…ти или си кореспондент в тази война, или си жена в моето легло…”

Гледките на войната разтърсват психиката на Марта, че в следвоенните години активно защитавала правото на евреите да създадат своя държава. Тя е една от малкото журналисти, които подробно описвали издирванията на военните престъпници, и по-специално за хода на съда над нацисткия престъпник Адолф Айхман в Израел.

2 (10)
С Хемингуей в Китай през 1941 г.
Но войните не свършват. През 60-те години на ХХ век Гелхорн пътува за Виетнам, където подготвя редица репортажи за реномираното издание Atlantic Monthly, след което следват Шестдневната арабско-израелска война от 1967 г., гражданските войни в Централна Америка и най-вече кървавата касапница в Салвадор, Африка, и др. На 81-годишна възраст тя пристига в Панама, където описала нахлуването на американските войски там. Едвам през 1990-те години, когато избухнали военните действия в Босна (Югославия), Марта Гелхорн се почувствувала слаба, за да продължи своята дейност. „Аз съм вече прекалено стара, за да пиша за това” – отбелязала тъжно тя пред своите приятели.

На 15 февруари 1998 г. в Лондон, на 89-годишна възраст Марта Гелхорн се самоубива, но не с огнестрелно оръжие като своята голяма любов Хемингуей, а по „женския” начин – със смъртоносна доза лекарства. Това е краят на дългата є борба с рака, който я измъчва.

Днес, нейното име носи една от най-престижните американски награди в областта на журналистиката – Martha Gellhorn Journalism Prize.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Светлозар Стоянов

Най-ново

Единична публикация

Избрани