Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Брекзит е в криза: Няма да има трети вот за споразумението на Тереза Мей

[post-views]
Брекзит е в криза: Няма да има трети вот за споразумението на Тереза Мей

Teraza _UKПравителството не може да внесе отново за гласуване в парламента сделката за Брекзит, ако не направи значителни промени по нея. Това заяви председателят на долната камара на парламента Джон Бъркоу пред депутатите.

Решението на председателя на парламента е тежък удар за премиера Тереза Мей, която се надяваше да внесе за трети път споразумението си за гладко излизане от ЕС по-късно тази седмица. Припомням, че първите два опита завършиха с пълен провал.

Председателят на парламента Джон Бъркоу има право да определи кои внесени предложения ще се гласуват и да отхвърли предложения, които вече са били гласувани. Позовавайки се на прецедентни случаи, започнали още през 1604 г., той припомни, че институцията не може да гласува два пъти едно и също предложение в рамките на сесията си.

С решението на Бъкоу Обединеното кралство реално се поставя в поредната неудобна ситуация. С блокиране на плановете на Мей единственият възможен вариант за нея е да поиска отсрочка за Брекзит, който трябва да се случи на 29 март. Всяко отлагане обаче зависи от единодушното решение на останалите европейски лидери, които се събират този четвъртък на първата си редовна среща за годината, като се очаква Брекзит да е основна точка в дневния им ред.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани