Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Заловиха стрелеца от Утрехт – полицията разследва и семейни проблеми като мотив

[post-views]
Заловиха стрелеца от Утрехт – полицията разследва и семейни проблеми като мотив

Holandia-strelecСлед продължило с часове преследване холандската полиция задържа стрелеца от Утрехт, който уби трима души и рани други петима. Службите все още се опитват да установят подбудите на 37-годишния Гьокмен Танъш. Основната версия, по която се работи са „семейни проблеми“, но на този етап все още не е изключена и възможността за терористичен мотив на нападателя.

Общо трима души са арестувани във връзка със стрелбата в трамвай в холандския град Утрехт. Един от тях е и основният заподозрян – 37-годишен мъж, роден в Турция, който беше задържан при мащабна спецакция. Гьокмен Танъш има дълго криминално досие, което включва обвинения в кражба, насилие и сексуален тормоз. Холандските власти коментираха, че все още не може да се твърди със сигурност дали става дума за терористичен акт. В разследването се включиха и турските власти, а по неофициална информация в миналото задържаният е бил в полезрението на службите заради предполагаема радикализация и евентуални връзки с ИДИЛ.

Припомняме, че вчера преди обед мъжът откри огън в трамвай в центъра на Утрехт и избяга от местопрестъплението. Целият град остана парализиран до залавянето му часове по-късно, само на няколко километра от местопрестъплението.

Момиче:

„Това е първият подобен случай в Холандия и е доста шокиращо. В офиса всички крещяха и бяха в паника, но залостихме здраво вратите и не сме имали проблеми.“

Момче:

„Трябваше да останем в училище повече от 8 часа. Предупредиха ни да не напускаме сградата, която остана заключена през целия ден.“

Жена:

„Разбира се, че е ужасно. Загинаха трима души и това ме натъжава, но все пак не се притеснявам за собствената си сигурност.“

Според очевидци извършителят е стрелял целенасочено по жена и заедно с нея е убил първите притекли се на помощ пътници. Близки на стрелеца, живеещи в Турция, споделиха пред местните медии, че Танъш е имал връзка с въпросната жена и причина за нападението е конфликт между двамата.

В памет на жертвите Нидерландия свали знамената наполовина, а премиерът Марк Рюте призова за национално обединение срещу този, по думите му, терористичен акт срещу отвореното и толерантно общество.

 

Най-ново

Единична публикация

Избрани