Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Казахстанският президент подаде оставка след почти 30 години на власт

[post-views]
Казахстанският президент подаде оставка след почти 30 години на власт

kazahstan prezidnetПрезидентът на Казахстан Нурсултан Назърбаев подаде оставка, съобщи „Интерфакс“. Той е единственият заемал поста досега.

Според в. „Комерсант“ той е оставил пълномощията си, но не се съобщават подробности. „Интерфакс“ цитира обръщение до казахстанския народ, излъчено по телевизията. Функциите му преминават у председателя на сената Касим-Жомарт Токаев. Някои руски медии пишат, че той ще остане начело на Съвета за сигурност на страната – пост, който от май миналата година може да заема пожизнено.

„Реших да прекратя пълномощията си в качеството на президент,“ казва Назарбаев. „В тази година се навършват 30 години, откакто заемам най-високия пост. Народът ми даде възможност да съм първият президент на независим Казахстан.“

Назърбаев е президент, откакто постът съществува – от появата на независим Казахстан през 1991 г. Година по-рано става единственият президент на Казахската съветска социалистическа република, след като постът се въвежда преди излизането ѝ от състава на Съветския съюз. Като първи секретар на Централния комитет на казахската комунистическа партия той на практика оглавява републиката още една година по-рано, през 1989 г.

Назърбаев трябва да навърши 79 години през юли.

Той бе преизбран за пети пореден мандат на извънредни избори през април 2015 г. През май миналата година бе приет закон, който му позволяваше да управлява пожизнено. На практика има право на неограничен брой мандати още от 2007 г., но Съветът за национална сигурност стана институция, способна да контролира държавния глава, след приемането на закона миналата година.

Държавният глава многократно е бил обвиняван, че под негово ръководство в Казахстан (понастоящем полупрезидентска република) има системни нарушения на човешките права. През 2017 г. той предаде част от пълномощията си на правителството и така влезе в сила новата форма на управление.

Източник: www.dnevnik.bg.

Най-ново

Единична публикация

Избрани