Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Разследват мотивите на стрелеца от Утрехт – полицията не намери връзка между него и жертвите му

[post-views]
Заловиха стрелеца от Утрехт – полицията разследва и семейни проблеми като мотив

Holandia-strelecНови разкрития около стрелбата в Утрехт. Намерено в колата на извършителя писмо оборва твърденията на близките на стрелеца, че нападението е мотивирано от семейни проблеми. Холандската прокуратура продължава да разследва подбудите на нападателя, но на този етап отхвърли версията за връзка между него и жертвите му.

Основният заподозрян за убийството на трима души и раняването на други петима е роденият в Турция Гьокмен Танъш, който беше задържан след мащабна спецакция часове след стрелбата. В паркиран недалеч от местопрестъплението автомобил е открито писмо, което говори по-скоро за радикализация на извършителя. Заедно с това при ареста на Танъш е намерено и огнестрелно оръжие, допълни разследващият прокурор и уточни, че всички факти налагат версията за терористичен акт да се разглежда с приоритет.

Жертвите са 19-годишна жена, която е била простреляна първа и двама мъже, които са се притекли на помощ. Една от отхвърлените версии е, че стрелецът е има връзка с въпросната жена и я е нападнал след конфликт.

Съседи на извършителя го описаха като „несретник“ и по-скоро престъпник, отколкото като терорист. Холандските власти потвърдиха, че задържаният има богато криминално досие, което включва присъди кражба, насилие и сексуален тормоз. В началото на месеца стрелецът е бил освободен под гаранция след поредното обвинение в изнасилване.

В ареста остават двама мъже, братя на 23 и 27 години. Все още се проучва дали те имат участие в атаката и точно каква е била ролята им, като защитата им твърди, че нямат връзка с главния заподозрян.

Танъш ще се изправи пред съда в петък. Все още се изяснява дали е действал по политически подбуди или за лично отмъщение. Чичото на стрелеца заяви, че не е срещал Гьокмен от години и изрази опасения, че атаката може да е свързана с радикални движения.

Най-ново

Единична публикация

Избрани