Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

София изпревари по скъпотия Москва и Будапеща – сребърен медалист е като най-бързо поскъпващ град

[post-views]
София изпревари по скъпотия Москва и Будапеща – сребърен медалист е като най-бързо поскъпващ град

SOFЕвропа приютява някои от най-скъпите градове в света, сочи последното изследване на Икономист интелиджънс юнит (Economist Intelligence Unit). Челното място за пръв път заемат 3 града едновременно, като към досегашния лидер Сингапур тази година се присъединяват Париж и Хонг Конг. София е на 90-о място в общата класация от 133 града, но е сребърен медалист по критерия най-бързо поскъпващ град.

За две години София се изкачва с 29 места и се оказва по-скъпо място за живот от Москва, Санкт Петербург, Будапеща, Истанбул и Букурещ. Докладът описва България като икономически стабилна източноевропейска държава, чиято валута е обвързана с еврото, макар и страната да не е част от еврозоната. Както много други градове в района, посочват анализаторите, София предлага добро съотношение цена-качество. Цените на хранителните стоки обаче започват да се изравняват с тези в Западна Европа, като поскъпването им е достигнало 2,6 на сто през миналата година и е една от основните причини за 3-процентовата инфлация. С още по-бърз темп се покачват цените на комуналните услуги и на развлекателно-културните дейности.

Изследването се провежда на двугодишна база и сравнява хиляди единични цени на 160 различни продукти и услуги във всеки от градовете.  

Храната е най-скъпа в Азия, докато в Европа се плаща повече за поддръжка на дома, лична грижа, възстановяване и развлечения. Абсолютен лидер по този показател са Цюрих и Женева, които се намират непосредствено след челната тройка в общата класация.

Заради обезценяване на националните валути градове като Истанбул и Москва губят позиции и падат съответно до 120-то и 102-ро място. С инфлация от 1 000 000% за последните 12 месеца, за никого не е изненада, че най-евтин град в света е Каракас, който измества Дамаск. Затова и заключението на доклада е, че политическите фактори имат все по-голямо влияние върху цената и качеството на живота.

Най-ново

Единична публикация

Избрани